Motion till riksdagen
2021/22:3827
av Louise Meijer (M)

Kvalificering till välfärden


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att bidrag och offentliga utbetalningar som utgångspunkt enbart ska ske till personer som är eller har varit självförsörjande i Sverige, med undantag för personer som inte kan uppnå full självförsörjning exempelvis på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning, och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa flerbarnstillägget och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att helt avskaffa rätten till retroaktiv föräldrapenning för nyanlända och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att begränsa föräldrapenningen till att bara omfatta rätt till grundersättning upp till ett års ålder på barnet för de som aldrig varit självförsörjande, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att bidrag och offentliga utbetalningar ska förenas med krav på deltagande i språkundervisning, kompetenshöjande åtgärder och genomförande av samhällsnyttiga insatser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den svenska välfärden finansieras av de som arbetar och betalar skatt i Sverige. Många av våra välfärdssystem bygger på försäkringsmodeller som utgår från att de allra flesta som tar ut från den gemensamma kassan också har betalat in till den gemensamma kassan först. Med dagens nivåer av antalet personer som aldrig blir självförsörjande håller systemet på att urholkas. Det riskerar både välfärdssystemen som sådana och tilltron till det offentliga. Sveriges välfärdssystem måste bygga på att de som arbetar och betalar skatt också är de som får åtnjuta ersättningarna när behov finns. I praktiken bör det innebära att bidragsutbetalningar enbart ska kunna komma personer till godo som varit självförsörjande i Sverige. Till detta ska det naturligtvis finnas undantag för de som inte har möjlighet att nå full självförsörjning. Det kan exempelvis röra sig om sjuka eller funktionsnedsatta. För den som inte tillhör ett undantag från kravet på självförsörjning ska ersättningarna vara så låga som möjligt.

Moderaterna vill att nyanlända ska omfattas av kravet på kvalificering till både garantipensionen och sjuk- och aktivitetsersättningen. Därtill att flerbarnstillägget enbart ska omfatta de som har permanent uppehållstillstånd eller jobb. Det är bra men inte tillräckligt. Flerbarnstillägget bör istället helt avskaffas och kompenseras via en skattesänkning för de som arbetar.

För föräldrapenningen gäller i dagsläget att nyanlända har rätt till 200 dagar om barnet blir bosatt i Sverige under sitt andra levnadsår. Därefter gäller rätt till 100 dagar. För föräldrar som har barn yngre än ett år gäller samma rätt som för övriga svenskar, nämligen 480 dagars föräldrapenning. Detta bör förändras. För den som är nyanländ och därmed inte varit självförsörjande i Sverige eller i något annat land med överförbara sociala förmåner bör rätten till grundersättningen i föräldraförsäkringen enbart gälla upp till att barnet är 1 år. Detta med motkravet att föräldrarna deltar i svenskundervisning. Efter 1 års ålder har barnet rätt till en förskoleplats.

Vidare bör samtliga utbetalningar från det offentliga i form av bidrag kunna förenas med krav på motprestation så som deltagande i språkundervisning, kompetenshöjande åtgärder och genomförande av samhällsnyttiga insatser.

 

 

Louise Meijer (M)