Motion till riksdagen
2021/22:3826
av Louise Meijer (M)

Införande av aktiv dödshjälp


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda vilka möjligheter och förutsättningar som finns för Sverige att legalisera och reglera aktiv dödshjälp, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Under sommaren 2020 publicerade Dagens Nyheter ett reportage om Per Maritz som valt att aktivt avsluta sitt liv på grund av sjukdomen ALS. Läkaren Staffan Bergström hjälpte Per Maritz genom att skriva ut och blanda de rätta medicinerna för att avslu­tandet skulle ske på samma sätt som på dödshjälpskliniken Dignitas i Schweiz, där han egentligen skulle ha avslutat sitt liv men vilket ställdes in på grund av coronapandemin. Staffan Bergström, ordförande i föreningen Rätten Till en Värdig Död, är pensionerad gynekolog och förlossningsläkare. Han riskerar nu att bli av med sin läkarlegitimation. Reportaget har väckt en viktig debatt om huruvida aktiv dödshjälp borde tillåtas i Sverige.

Avgörande för att assisterande vid döende i dagsläget inte betraktas som dråp eller mord är att patienten som önskar avsluta sitt liv på egen hand kan inta den dödliga dosen läkemedel. Om patientens läkare utför den avgörande handlingen, kallat eutanasi, kan läkaren dömas för något av nämnda brott.

Dock är inte de fall där patienten själv utför den aktiva handlingen heller legalise­rade. Därav möjligheten att Staffan Bergström nu blir av med sin läkarlegitimation. För personer i Sverige med obotliga sjukdomar eller skador finns egentligen enbart alter­nativen att aktivt avsluta sitt liv via självmord eller att åka utomlands till en dödshjälps­klinik så som Dignitas.

Detta måste förändras. Rätten att avsluta sitt liv i särskilda situationer bör finnas i Sverige.

Vidare borde rätten att avsluta sitt eget liv vara densamma oavsett om patienten har möjlighet att genomföra den avgörande handlingen själv eller om den måste ske med hjälp av läkare. Dagens reglering innebär att någon som totalt förlamats i en olycka och som vill avsluta sitt liv inte kan göra detta, medan någon som är sjuk har möjlighet att vidta denna åtgärd så länge sjukdomen inte brett ut sig i sådan utsträckning att genom­förandet omöjliggörs.

Rätten att bestämma över sitt eget livs avslut borde vara en självklarhet när det rör sig om situationer då aktiv dödshjälp aktualiseras. Sverige bör utreda möjligheten till dödshjälp både vid eutanasi och vid assisterat döende.

 

 

Louise Meijer (M)