Motion till riksdagen
2021/22:3794
av Annicka Engblom (M)

Utökad kapacitet på Ringhals kärnkraftverk


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna till utökad kapacitet på Ringhals kärnkraftverk och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under lång tid har tillgång till billig el varit en självklarhet i Sverige och Blekinge, men trots att Svenska kraftnät under många år har flaggat för att elnätet inte kommer att klara av att leverera el i den omfattning som behövs framöver har regeringen ignorerat att genomföra de nödvändiga förberedelser som behövts för att undvika betydligt högre priser och elbrist. Regeringen har till och med bidragit till att försämra situationen.

Värst har södra Sverige drabbats. Ett av skälen till det är att det inte produceras tillräckligt med el i närområdet. Nedstängningarna av Barsebäck och Oskarshamn tillsammans med stängningarna av reaktorerna i Ringhals förra året samtidigt som det råder stora brister i överföringskapacitet i de befintliga näten, har medfört att ledning­arna helt enkelt inte räcker till att föra över den el som behövs.

Eon, som äger mycket av elnäten i södra delen av landet, menar att det här kommer ”hota stora investeringar”. De högre kostnader som konsumenterna betalar genom elzonerna (zon 4 i södra Sverige) är avsedda att betala för en utbyggnad av överförings­kapaciteten. Men systemen är inte färdiga. När bristen blir stor, som situationen är nu, kan det skilja stort i elpris mellan zon 4 i söder och övriga Sverige. Priset är i skrivande stund tre gånger så högt i söder i förhållande till resten av landet.

Med nedläggningarna av kärnkraftverken i södra Sverige och de stora bristerna i överföringskapacitet från norra till södra Sverige har sårbarheten ökat högst påtagligt för södra delarna av landet. Det medför också uppenbara konkurrensnackdelar för investeringar, etableringar och expansion av företag i södra Sverige och bromsar väl­behövliga omställningar från fossila bränslen till el, främst inom transportsektorn med omställning av bränsle för bussar och bilar, men också utbyggnad av tågkapaciteten. Den ökande digitaliseringen leder också den till ett ytterligare behov av elenergi i stora mängder, men försvåras av brist på tillgången.

Svenska kraftnät redovisar årligen, på regeringens uppdrag, hur kraftbalansen på den svenska elmarknaden har upprätthållits under den gångna vintern. Samtidigt görs en prognos för kommande vinters kraftbalans, alltså landets energibalans under timmen med vinterns högsta elförbrukning. Analysen av kommande vinter visar att den svenska effektbalansen har försämrats ytterligare jämfört med tidigare rapporter. Den negativa kraftbalansen innebär att Sverige blir än mer beroende av import.

Vindkraften kan inte bidra till effektbalansen under vinterns topplasttimme med samma tillgänglighet som den kärnkraft den är tänkt att ersätta. Dessutom är det osäkert om utbyggnadstakten kan vara tillräckligt hög för att täcka det effektunderskott som kärnkraftens avveckling lämnar efter sig.

Att inte klara av energiförsörjningen på ett bättre sätt än idag ökar landets sårbarhet vid kriser. Om inte kapaciteten klaras av en varm och vindrik sensommardag kan vi ju fundera över vad det skulle innebära en kall, vindstilla vinterdag eller, ännu värre, den dagen Sverige måste förbereda sig på kris och krig. Därför bör regeringen se över utökad kapacitet för Ringhals kärnkraftverk.

 

 

Annicka Engblom (M)