Motion till riksdagen
2021/22:3726
av Denis Begic (S)

Funktionsnedsatta på arbetsmarknaden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur fler personer med funktionsnedsättning kommer i arbete, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Personer med olika former av funktionsnedsättning har av olika anledningar en lägre sysselsättningsgrad än icke-funktionsnedsatta. Enligt SCB:s rapport ”Situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning 2019” är omkring 75 procent av personer med funktionsnedsättning i arbetskraften 2019, att jämföra med 85 procent i befolkningen. Det är en skillnad på tio procentenheter.

Enligt samma rapport upplever dessutom personer med funktionsnedsättning att negativa attityder hos arbetsgivaren är den vanligaste typen av diskriminering. Den är nästan dubbelt så vanlig jämfört med de näst vanligaste diskrimineringstyperna kränkningar, diskriminering vid tillsättning av jobb och mobbning.

Bland personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga är det drygt 20 procent som någon gång de senaste fem åren upplevt negativa attityder hos en arbets­givare. Det är viktigt både för individ och samhälle att alla medborgare, funktionsned­sättning eller inte, har en daglig sysselsättning, att man känner sig behövd och bidrar efter förmåga till sin egen försörjning och att man är en del av samhället. Självklart ska ingen diskrimineras oavsett diskrimineringsgrund.

Inom stat, kommun och region har vi inom politiken möjlighet att påverka hur ut­vecklingen fortskrider när det gäller antalet personer med funktionsnedsättning som har sysselsättning på arbetsmarknaden. Inom offentlig sektor kan vi ta taktpinnen för att fler med funktionsnedsättning kommer till sin rätt på arbetsmarknaden!

 

 

Denis Begic (S)