Motion till riksdagen
2021/22:3674
av Niels Paarup-Petersen (C)

Gör Öresund till biosfärområde


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra Öresund till marint skyddsområde och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra Öresund till biosfärområde och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Öresund är ett av världens mest trafikerade farvatten, och sundet har under en längre tid utsatts för stor press som hotar både vattenkvaliteten och den biologiska mångfalden. Samtidigt är Öresund speciellt, där mötet mellan saltvatten ifrån Nordsjön och det bräckta vattnet ifrån Östersjön skapar unika förhållanden för djurliv. Där finns värdefulla områden med ålgräs, sandbankar, musselbankar, tångmärlakolonier, stenrev och klippkust.

Med återkommande stora utsläpp av avloppsvatten används Öresund ofta mer som en soptipp än som viktig naturtillgång. Minst lika skadligt är det att Danmark i åratal har tillåtit sandsugning i Öresund med stora negativa konsekvenser för det unika djurlivet.

Kusten har också en rik kulturhistoria, och byarna och samhällena runt Öresund har i hög grad satsat på hållbar utveckling. Om Sverige och Danmark gemensamt etablerar ett marint skyddsområde i Öresund kan det bli ett föredöme för hela världen. När skyddsområdet är etablerat, bör det utarbetas en gemensam ansökning till Unesco om att bli biosfärområde.

Ett biosfärområde skulle göra det möjligt att testa miljövård och hållbar utveckling på ett nytt sätt. Naturen skyddas, men människor kan leva och utveckla sig i området så att vi fortsatt kan segla eller bygga vindkraftsanläggningar i Öresund, utan att det går ut över naturen eller den biologiska mångfalden.

Den svenska regeringen måste nu ta kontakt med den danska regeringen för att, tillsammans med regionala och kommunala aktörer, komma överens om en plan för att göra Öresund till biosfärområde.

 

 

Niels Paarup-Petersen (C)