Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att öka användningen och registreringen av samt tillgängligheten till hjärtstartare och tillkännager detta för regeringen.
Det finns uppemot 50 000 hjärtstartare i Sverige. Trots att det ofta finns hjärtstartare i närheten av den som kollapsar på andra platser än på ett sjukhus (utanför sjukhus) visar siffror från Hjärtlungräddningsrådet att publika hjärtstartare sällan används.
I Sverige inträffar ungefär 5 700 oväntade hjärtstopp utanför sjukhus varje år och i snitt överlever en av tio. Även om överlevnadssiffrorna har blivit bättre finns det stor förbättringspotential. Om någon får ett plötsligt hjärtstopp är responstiden för ambulans i storstadsregioner 13–14 minuter men tiden varierar kraftigt i landet. Om en hjärtstartare används inom de allra första minuterna vid en kollaps kan chanserna till överlevnad öka till sju av tio.
I Nederländerna överlever i snitt 20 procent av alla med hjärtstopp utanför sjukhus. Nyckeln till framgången grundar sig på omfattande informationskampanjer som fått frivilliga att registrera sig. Dessutom har det satts upp allt fler hjärtstartare på offentliga platser.
För att öka chanserna att överleva ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige gäller det att fler hjärtstartare registreras i Hjärtstartarregistret. På så vis kan SOS Alarm hänvisa till fler hjärtstartare vid en kollaps. I nuläget är det endast cirka 19 000 hjärtstartare som registrerats. Ett annat relaterat problem är att vissa registrerade hjärtstartare är inlåsta efter kontorstid.
Karin Enström (M) |
|