Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att a-kassorna ska förstatligas och göras obligatoriska för alla att vara med i likt sjukförsäkringen och tillkännager detta för regeringen.
Arbetslöshetsförsäkringen administreras av 25 a‑kassor som har till uppgift att betala ut ersättning och besluta om ersättning. Kassorna är bundna att följa det regelverk som omgärdar arbetslöshetsförsäkringen. A‑kassorna beslutar t.ex. om sanktioner i de fall en arbetssökande inte skickar in en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen eller missköter sitt arbetssökande i andra avseenden. Informationen delges a‑kassorna genom så kallade underrättelser från Arbetsförmedlingen. Flera granskningsorgan påpekar att kassorna brister i likvärdighet. Riksrevisionen slår fast att skillnaden mellan kassorna kan vara uppemot 14 procentenheter i sanktionsförfarandet. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) poängterar att sanktionsgraden kan skilja sig mellan 60 och 97 procent, trots att ärendena förefaller vara lika i sak. Till det kommer rapporter från IAF som visar att kassorna sitter på dubbla stolar, att facken i vissa fall nyttjar kassorna för till exempel medlemsvärvning.
Slutsatsen är att nuvarande system inte är likvärdigt eller rättssäkert och att kassorna brister i effektivitet. I förlängningen riskerar allmänhetens förtroende för systemet att undermineras, samtidigt som tilliten till arbetslöshetsförsäkringens legitimitet undergrävs. Genom ett förstatligande av a‑kassorna kan likvärdighet återupprättas och rättssäkerhet för den enskilde värnas, samtidigt som misstankar om att kassorna sitter på dubbla stolar undanröjs. Vidare bör a‑kassan likt sjukförsäkringen göras till ett obligatorium. Coronakrisen har visat att alltför många hamnat utanför trygghetssystemen, vilket skulle lösas med en obligatorisk a‑kassa.
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska verkställa att a‑kassorna ska förstatligas och göras obligatoriska för alla att vara med i likt sjukförsäkringen.
Lars Beckman (M) |
|