Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för att skärpa straffen för sexualbrott mot barn och tillkännager detta för regeringen.
Sexualbrott ger vårdkrävande skador. Våldtäkt är det trauma som oftast leder till posttraumatiskt stressyndrom och har den starkaste kopplingen till självmord, självmordstankar och självskada. Konsekvenserna är ett förändrat liv med varierande grad av smärta, utmattning och psykisk ohälsa. Och vi ska veta att om man har blivit utsatt för sexualbrott i barndomen ökar det risken för suicid tolv gånger.
År 2020 ökade antalet anmälda sexualbrott i Sverige till 24 100. Under 2020 anmäldes det största antalet våldtäkter mot barn hittills – 16 procent fler än 2019. Enligt Stiftelsen Allmänna Barnhusets senaste rapport blir ett av fyra barn utsatta för sexualbrott. 25 procent av alla barn utsätts alltså för sexuella övergrepp. Om vi har en skolklass på 20 barn, kan vi alltså räkna med att 5 av dessa barn blir utsatta för sexualbrott.
Att bekämpa sexualbrott mot barn måste prioriteras högre; att regeringen har vidtagit flera åtgärder för att förbättra möjligheterna att bekämpa denna typ av brott och tar nya initiativ fortlöpande är bra men det är inte tillräckligt. De åtgärder som man har vidtagit ter sig verkningslösa när man ser till statistiken. År 2014 räknade man nämligen på Stiftelsen Allmänna Barnhuset med att 20 procent av alla barn blir utsatta, och den siffran har varit konstant ökande. I den senaste undersökningen i augusti 2021 är siffran uppe på 25 procent. I stället för fyra barn i en förskoleklass talar man om fem barn som blir utsatta för sexualbrott.
Samhället måste skydda barnen ännu mer och stärka lagarna så att sexualbrottslingar inte kommer i närheten av dem vare sig i verkligheten eller på nätet.
Vi har många fler barn just nu, i pandemins fotspår, som faller offer för sexualbrott, våld och misär. Sexualbrott mot små oskyddade barn är bland de vidrigaste brott som kan begås. Till detta kan vi också räkna med att det finns många vuxna brottsoffer, människor som i barndomen blivit utsatta för sexualbrott och där ytterst få talar om det eller får adekvat hjälp så att de djupa sår som det satt kan läka. Vi måste börja sätta brottsoffren i första rummet och ge dem ansikten. Vi måste stå upp för alla barn och vuxna som blir och har blivit utsatta för de mest vidriga brott som finns. Alla vuxna kanske inte kan få upprättelse, men de ska känna trygghet i att barn inte ska behöva uppleva det som de själva gjort.
Barns trygga uppväxt ska väga tyngre än en sexualbrottslings rättigheter. 25 procent måste bli 0 procent. För det krävs flera åtgärder, bland annat hårdare straff för dessa sexualbrottslingar. Straffen för sexualbrott mot barn måste stå i proportion till den skada som brotten ger brottsoffret.
Marléne Lund Kopparklint (M) |
|