Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om klimatflyktingar och tillkännager detta för regeringen.
Klimatförändringarna är vår tids stora ödesfråga. Kraftiga åtgärder behöver vidtas i alla världens länder för att hejda utsläppen och hålla den globala temperaturökningen så låg som möjligt.
Konsekvenserna av klimatförändringarna är redan här. En grads höjning har gjort att extremväder blivit vanligare, och den utvecklingen kommer dessvärre att fortsätta även om utsläppen skulle upphöra snarast.
Alla länder drabbas, men på olika sätt. I Europa gör värmeböljor på somrarna att dödligheten hos äldre ökar. I andra delar av världen blir konsekvenserna ännu värre.
Värst drabbas fattiga länder. Där möjligheten till odling redan i utgångsläget är sämre gör hetta och torka, eller för den delen kraftiga översvämningar, att läget snabbt blir kritiskt.
Organisationen Rädda barnen har beskrivit hur klimatförändringarna drabbar länder som är extra utsatta. Det handlar exempelvis om Kenya, Somalia, Filippinerna och Bangladesh. De och andra gör insatser för att bistå i de akuta situationerna. Det är ett extremt viktigt arbete. Mer måste göras, både för att i möjligaste mån förhindra utsläppen men också för att hantera de klimatförändringar som kommer.
Begreppet ”klimatflykting” finns inte med i flyktingkonventionen, så de som tvingas fly av klimatmässiga skäl har inte samma rättigheter som de som flyr från konflikter. Vi står dock inför att många fler än tidigare kommer att migrera av den orsaken, för att tillgången till vatten och odling helt enkelt inte finns som tidigare. Hur rättigheterna ska se ut för dessa är något som världssamfundet måste fundera över.
Rasmus Ling (MP) |
Emma Hult (MP) |