Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge regeringen i uppdrag att tillsätta en bred utredning kring dödshjälp och tillkännager detta för regeringen.
När den palliativa vården inte längre räcker till och ingen lindring finns att få måste det finnas en väg ut ur lidandet. Vi behöver våga möta döden på ett betydligt mer värdigt sätt än vi gör idag i Sverige och för att kunna göra det behöver vi tillsätta en utredning för att på så sätt få ökad kunskap och underlag för en lagändring om dödshjälp.
I svensk lagstiftning är det förbjudet att ge döende patienter frivillig dödshjälp. Har du en obotlig sjukdom som sakta men säkert bryter ner din kropp kan du få hjälp att avsluta livet i Schweiz. Det vet de flesta som lider av någon sådan sjukdom om. Men det kostar en hel del pengar, så jag vet att det finns de som sparar och hoppas få ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna åka dit när lidandet blir för svårt. Inte alla lyckas och de tvingas därför till en utdragen och ibland också smärtsam död på en palliativ avdelning i Sverige.
Att våra vårdrutiner förbjuder oss att hjälpa människor som lider av obotliga och smärtsamma sjukdomar till ett värdigt avslut när ingen mer hjälp finns att få är ovärdigt av oss alla. För de människor där en god palliativ vård inte är tillräcklig måste vi få till stånd ett värdigt avslut.
Detta är inte en medicinsk fråga. Det handlar om mänskliga rättigheter och medmänsklighet. 80 % av befolkningen i Sverige är positiva till frivillig dödshjälp när allt hopp är ute, enligt Novus 2020.
I flera europeiska länder pågår nu processer som leder till att frivillig dödshjälp blir avkriminaliserad. Tyskland är ett exempel. De länder som har aktiv dödshjälp använder sig av olika modeller och det finns alltså forskning att tillgå för att fylla en utredning kring hur vi i Sverige skulle kunna utforma detta. I Belgien och Nederländerna är ”outhärdligt lidande” det villkor som ska vara uppfyllt för att en läkare ska kunna ge patienten ett dödande medel. I några amerikanska stater kan människor med obotlig terminal sjukdom efter noggrant övervägande få ett läkemedel på recept att ta själva.
Det är självklart en svår fråga och många dilemman att möta men det är fullt möjligt att hitta en lösning, alltså enbart en fråga om man vill och vågar. Jag utmanar därför det svenska systemet och begär att regeringen skyndsamt tillsätter en utredning kring dödshjälp för att utreda hur det skulle kunna gå till och vilka kriterier som måste vara uppfyllda för att individen själv ska få välja att få aktiv dödshjälp. Det är hög tid nu.
Elisabeth Falkhaven (MP) |
|
Mats Berglund (MP) |
Karolina Skog (MP) |
Rasmus Ling (MP) |
|