Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förändrade regler för att ändra folkbokföringsadress och tillkännager detta för regeringen.
Idag är det enkelt att genomföra en flyttanmälan. Bara med en blankett kan en medborgare anmäla flytt för henne själv, eller någon annan, till en ny adress. För den medborgare som vill hindra andra från att göra flyttanmälan i hennes namn finns möjlighet att spärra möjligheten att endast göra flyttanmälan via en blankett hos Skatteverket, alltså så att identifikation med bank-id blir ett krav. Det finns dock ingen möjlighet att hindra obehöriga från att skriva sig i din bostad.
I SVT:s granskande samhällsprogram ”Dold” kunde en reporter skriva sig på en adress, eftersända sin egen post så att bostadsinnehavaren inte skulle märka att ytterligare en person var skriven på adressen och sedan kunde reportern ringa en låssmed och få nytt lås till bostaden.
För enskilda fastighetsägare och familjer kan det upplevas som mycket obehagligt att någon utomstående, ofta helt främmande person, har folkbokfört sig i deras hem. Råden från bland annat villaägarna är att kontakta Skatteverket som får göra en utredning om huruvida folkbokföringen är felaktig eller ej, en utredning som kan ta flera månader.
Att någon kan skriva sig på annans ägda fastighet utan ett medgivande från fastighetsägaren är anmärkningsvärt och, som SVT:s reporter visat, väldigt riskfyllt.
Regelverket för hur och var man får skriva sig behöver förändras så att när en person ansöker om att skriva sig på en specifik adress så behöver detta godkännas av fastighetsägaren innan en ändring av folkbokföringsadressen kan ske.
Magdalena Schröder (M) |
|