Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa flerbarnstillägget och tillkännager detta för regeringen.
Alla barn har rätt till barnbidrag i Sverige med 1 250 kr per månad. Familjer med fler än ett barn får flerbarnstillägg, som ökar i takt med antalet barn. För två barn blir det 150 kr extra varje månad, men beloppet ökar snabbt. Familjer med sex barn får 4 240 kr extra varje månad och får ut totalt 11 740 kr i barnbidrag. Det blir 140 000 kr per år skattefritt.
Ursprunget till dagens system infördes 1982 och gällde då efter tre barn men ändrades 2005 till nuvarande system. Kostnaden för barnbidraget 2019 var 33 miljarder, och flerbarnstillägget 1,3 miljarder. Riksrevisionen som granskade flerbarnstillägget i år påpekar att träffsäkerheten minskade när bidraget sänktes till två barn. Därför rekommenderar Riksrevisionen att regeringen ser över och överväger att ta bort stödet från barn nr två och använda pengarna på mer effektiva åtgärder för god levnadsstandard för barnfamiljer.
Andra rapporterar att de höga barnbidragen också är en hindrande faktor för integration, för framför allt utlandsfödda kvinnor att komma in på arbetsmarknaden, att utbilda sig och lära sig svenska. Vi vet också att dessa föräldrar riskerar att ha svårigheter att hjälpa sina barn på olika sätt och då riskerar utanförskapet att fortsätta till nästa generation. Moderaterna föreslår bland annat obligatorisk språkförskola liksom att avskaffa EBO-lagen i dess nuvarande form för att minska de problem som finns i så kallade parallella samhällen. Att ta bort flerbarnstillägget skulle vara en annan viktig signal att hylla arbetslinjen i stället för ett långvarigt utanförskap inom hemmets väggar. För barnens skull vore andra stöd som är mer riktade till de med behov bättre verktyg att förebygga problem. Därför bör flerbarnstillägget avskaffas.
Helena Bouveng (M) |
|