Motion till riksdagen
2021/22:3090
av Caroline Helmersson Olsson m.fl. (S)

Folkbildningen är demokratins självförsvar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fortsatt verka för en stark folkbildning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Folkrörelserna och civilsamhällets organisationer spelar en stor roll för demokratin och den svenska välfärdsmodellen. Folkrörelsearbete handlar om att lita till den egna kraften. Genom självorganisering och folkbildning grundläggs ett brett deltagande i beslutsfattande och kulturliv.

Syftet med statens stöd till folkbildningen är att stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin. Mycket av detta demokratiarbete handlar om att stödja det fria föreningslivet, genom att utbilda medlemmar och förtroendevalda i de organisa­tioner som medlemmar i studieförbunden och de rörelsedrivna folkhögskoleföre­ningarna. Men det är också viktigt att bilda för att kunna veta hur samhället fungerar samt bilda medborgare för att ta uppdrag i samhällets tjänst.

Ett annat syfte är att bidra till att göra det möjligt med en ökad mångfald samt ge människor förutsättningar att kunna påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen. Folkbildningen når breda grupper i det svenska samhället.

Det tredje syftet handlar om att bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället. Folkbildningen spelar en viktig roll runt om i landet med att erbjuda möjligheter till ett livslångt lärande kring de ämnen där del­tagaren själv vill skaffa sig ny kunskap.

Det fjärde syftet med stödet till folkbildningen är att bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet. Studieförbund och folkhögskolor bedriver en stor variation av verksamheter kopplade till att ge människor möjlighet att skapa och ta del av vad andra skapar.

Stöden till folkbildningen har minskat under lång tid, inte minst på kommunal och regional nivå. Det har påverkat förutsättningarna för att bedriva en högkvalitativ verksamhet.

Detta är olyckligt för att det leder till färre utbildningstimmar i studieförbundens regi. Vilket riskerar att försvaga demokratin och minska mångfalden. Det riskerar även att öka utbildningsklyftorna och försvaga vårt kulturliv.

Vi är av den bestämda uppfattningen att vi behöver mer folkbildning och inte mindre. Det är viktigt att samhället bidrar till det livslånga lärandet. Därför bör staten ha ambitionen att verka för att möjliggöra mer folkbildning. Vi ser ett behov av en översyn av dagens regelverk kring bidrag till studieförbunden för att underlätta för dem att bedriva sin viktiga verksamhet.

 

 

Caroline Helmersson Olsson (S)

Hans Ekström (S)

Sofia Amloh (S)