Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppdra till Trafikverket att prioritera trafiksäkerhetshöjande åtgärder och trafikframkomlighetsförbättringar av länsvägarna 153 och 154 och tillkännager detta för regeringen.
Länsväg 153 sträcker sig mellan Varberg i Hallands län och Värnamo i Jönköpings län. Sträckningen av länsväg 154 går mellan Falkenberg och slutar strax norr om Sexdrega i Västra Götalands län. Båda dessa vägar korsar varandra i Ullared, vilket har kommit att bli ett av södra Sveriges största handelsområden, vilket sannolikt saknar motstycke och kan förmodligen endast jämföras med den gränshandel som finns i anslutning till den norska gränsen i Värmland.
Innan coronaepidemin slog till, hade den största butiken i Ullared haft såväl försäljningsrekord som besöksrekord, med en omsättning på 5 600 miljoner kronor och 4,9 miljoner besökare. Till detta kommer även de närliggande butikerna på handelsområdet, vilket gör Ullared till en av regionens största attraktioner. Jämför med Liseberg som visserligen har en kortare säsong, men som har cirka 3 miljoner gäster per år och Gröna Lund som har cirka 1,4 miljoner besökare per år. Många kommer till Ullared med egna bilar, men antalet kunder som kommer med bussresor stiger och även antalet bussar som trafikerar sträckningarna. Man har även börjat med shoppingflyg från övriga delar av Sverige med destination Halmstad, vilket också påverkar trafikintensiteten med bussar, om än i begränsad omfattning. Till det stora varuhuset anländer en lastbil var 10:e minut och följaktligen lämnar även en lastbil Ullared var 10:e minut. Lägg därtill varuleveranser med lastbil till de kringliggande butikerna. Många av de som jobbar i Ullared pendlar dessutom in från de närliggande orterna, främst Varberg men även Falkenberg.
Med tanke på den trafikdrivande funktion som detta handelsområde innebär och den ständiga tillväxt som sker, så har kommunikationsvägarna in till Ullared blivit eftersatta. De primärt trafiksäkerhetshöjande åtgärder som genomförts har främst bestått av breddning av broar, utökat antal trafiksäkerhetskameror och senast hastighetssänkningar på delar av sträckorna. Detta är inte över tiden hållbart, varken i ett näringslivspolitiskt perspektiv eller i ett trafiksäkerhetsperspektiv. Lägg dessutom till den ökade trafikintensiteten sommartid, då sommarstugeägare samt familjer med husbilar och husvagnsekipage använder dessa vägar med avsikt att fira sin semester i Halland. Dessa båda länsvägar är i behov av kraftiga investeringar för att klara såväl den nuvarande trafikintensiteten som den i framtiden förväntade. Det skulle behövas en mittseparerad vägbana för att höja trafiksäkerheten och tillgängligheten. Och för att detta skall kunna bli verklighet, behöver Trafikverket prioritera och tillskjuta tillräckliga medel därför. Efter att säkerheten på så sätt har höjts, är det möjligt att återställa hastighetsbegränsningen, vilket underlättar för såväl pendlare som besökare på väg till och från Halland från sydsvenska inlandet.
Eric Westroth (SD) |
Staffan Eklöf (SD) |