Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att omedelbart avskaffa den befintliga skatten på plastbärkassar och tillkännager detta för regeringen.
Kritiken gällande skatten på plastbärkassar kvarstår. Skatten som blev verklighet den 1 maj 2020 har således inneburit en skatteökning med 3 kronor på bärkassar i plast och 30 öre för frukt- och grönsakspåsar. Utöver det tillkommer 25 procents moms på den prishöjningen som skatten resulterar i.
Regeringens förhoppning är att skatten på plastbärkassar ska leda till att Sverige uppnår EU:s uppsatta mål om en maxförbrukning på 40 stycken plastbärkassar per person och år till 2025. Regeringens viktigaste argument för skattehöjningen verkar således vara frågan om nedskräpning och att man vill motverka förekomsten av plast i haven. Faktum är dock att våra svenska plastkassar med största sannolikhet inte hamnar i haven. Våra bärkassar används, förutom för att bära varor, även som avfallspåsar, därefter hamnar de i kraftvärmeverk och blir till värme alternativt el. Majoriteten av våra plastbärkassar framställs likaså av förnybara resurser.
Skatteintäkterna har dock blivit betydligt lägre än vad regeringen räknat med. Sedan skatten infördes har försäljningen av plastpåsar minskat radikalt, och Svensk handel uppskattar att försäljningen har gått ned med 75 procent. Skatten har således inbringat 174 miljoner kronor under 2020, enligt Skatteverket, vilket är 1,9 miljarder mindre än de 2,1 miljarder som regeringen budgeterat för.
Samtidigt som andelen köp av plastbärkassar har minskat kan vi se att konsumtionen förflyttats till köp av avfallspåsar på rulle som istället ökat i rekordfart, enligt uppgifter från de stora dagligvarukoncernerna.
Den aktuella skatten blev tidigt utdömd av många tunga experter som menade att den var både ineffektiv och dålig för miljön, vilket nu också blir alltmer tydligt. Av den anledningen bör den befintliga skatten på plastbärkassar avskaffas med omedelbar verkan.
Clara Aranda (SD) |
|