Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska utreda möjligheten att höja grundavdraget och tillkännager detta för regeringen.
Som ett led i att sänka trösklarna till den svenska arbetsmarknaden måste det alltid löna sig att arbeta. I dagsläget har Sverige bland världens högsta skatter på arbete, framförallt i de lägre inkomstskikten. Det är inte samhällsekonomiskt lönsamt att administrera skatteintäkter för låga inkomster för att senare ge tillbaka samma pengar i diverse bidrag. Dessutom berövar ett för högt skatteuttag på en liten inkomst individens egenkraft och därmed även individens självkänsla.
Vid inkomstnivåer upp till 100 000–150 000 kronor kan det därför vara nödvändigt att behålla varje krona man arbetar ihop eller har arbetat ihop i form av pension. Jämförbara OECD-länder har grundavdrag på ungefär 100 000 kronor; i Sverige är det en knapp femtedel av detta. En strukturreform med fokus på höjt grundavdrag krävs därför. Reformen blir självfinansierad genom att dynamiska effekter skapar nya arbeten i takt med att bidragsberoendet minskar.
Sverige har sedan regeringen Löfven tillträdde, trots högt ställda löften om att ha lägst arbetslöshet i EU, nu den högsta arbetslösheten i EU. Samtidigt har vi fått nya och stora utmaningar i att många nyanlända människor har mycket svårt att komma in på arbetsmarknaden. Många kommuner larmar om att de har mycket svårt att leverera den välfärd som deras medlemmar har rätt till.
Sammantaget är Sverige i behov av stora reformer, däribland en strukturreform gällande sänkning av grundavdraget.
Ann-Sofie Alm (M) |
|