Under de två senaste åren har en oroväckande utveckling skett när det gäller drunkningsolyckor. För juni månad 2021 var antalet omkomna vid drunkningsolyckor 23 personer, vilket är det näst högsta antalet för hela 2000-talet. År 2020 redovisar istället den högsta siffran som var 26 personer.
I Sverige omkommer cirka 220 personer i drunkningar varje år. Ett flertal experter menar att antalet individer som avlider i drunkningsolyckor kan halveras genom konkreta åtgärder.
För att stärka arbetet med att förhindra drunkningsolyckor bör ett nationellt centrum för drunkningsprevention inrättas, där bland annat data över drunkningsolyckor kan samlas och skapa ett bättre underlag för forskning inom området. Det finns också behov av att ta fram en nationell handlingsplan med konkreta och mätbara mål som kan följas upp. För att stärka arbetet ytterligare bör likaså en nationell strategi och en tillhörande nollvision för förekomsten av drunkningsolyckor i Sverige tas fram. Med en direkt strategi och en tillhörande nollvision blir målsättningen mycket tydlig, vilket i sin tur kan ge god effekt på resultaten.
Samtliga aktörer som arbetar med att förebygga, främja och avhjälpa inom fältet vattensäkerhet bör således även få tillgång till data som kan underlätta och förbättra aktörernas viktiga arbete.
Drunkningsolyckor går att förebygga. Genom att ta ett nationellt ansvar i frågan kan vi förhindra onödiga dödsfall och rädda fler liv.
Clara Aranda (SD) |
|