Motion till riksdagen
2021/22:2903
av Ann-Sofie Alm (M)

Värdefull jakt på förenklingar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förenkla och effektivisera licenshanteringen för jägare och sportskyttar och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur licenshanteringen för vapen kan digitaliseras på ett tryggt och säkert sätt och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur storleken på en vapengarderob i dag bättre kan harmonisera med modern jakt och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att jakt och jägare bidrar till att öka Sveriges välstånd, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

All hantering av vapen ska ske tryggt och säkert. Ingen ska komma till skada, och inga vapen ska kunna hamna i fel händer. Men i sin välbehövliga iver att komma åt brotts­lingar har svenska myndigheter råkat försvåra tillvaron även för svenska jägare och sportskyttar och skapat en enorm administrativ börda. Dessutom har den ökade regel­bördan försämrat möjligheterna för en redan strikt reglerad och fullt legitim vapen­handlarbransch.

Svenska jägare har fallit offer för överbyråkratisering och regelkrångel i en alldeles nödvändig polisiär jakt brottslingar. Men det går att förenkla för jägare och sport­skyttar samtidigt som man kan få kontroll över kriminella element och deras illegala vapen ute i samhället.

Detta regelkrångel är ett resursslöseri värdigt Slöseriombudsmannens årliga rapport, och det utan att man räknar in kostnaderna för alla de viltolyckor, viltbetesskador på skogen och sönderbökade gräsmattor och grödor som en minskad jakt innebär.

Svenskt sportskytte har länge varit en folksport och därmed en av Sveriges stolta och stora idrottsliga framgångar genom tiderna. Nu riskerar den svåra byråkratin att hindra framtida succéer.

En vapenlicens kan i dag ta upp till 14 veckor, dvs. ett kvarts år, innan licens ut­färdas. Detta även om man redan innehar vapen i samma klass. Det vore en god idé att låta polisen pröva den första licensen för att sedan låta nästkommande licensprövning ske genom ett förenklat förfarande. Hur ett sådant förenklat förfarande ska se ut måste utredas för att bli tryggt och rättssäkert.

Vidare borde hela systemet moderniseras utifrån människors moderna vardag. I dag kan Du ha hela kontoret och banken i mobilen, men endast papperslicenser för vapen är i dag giltiga. Det borde vara enklare, och säkrare, att kunna legitimera sig via t.ex. bank-id, vid köp av varor som kräver licens eller vid kontroll.

I en vapengarderob får man i dag hålla sig med sju jaktvapen, men för det sjätte och det sjunde vapnet behövs en motivering.

Du kan få ha fler vapen än så men då endast för tävling och/eller träning. En vapen­garderob beräknas med poäng och får innehålla max 20 poäng. Ett jaktvapen räknas som 1 poäng och övriga vapen som 2 poäng.

Jakt i dag utövas på väldigt många sätt och med många olika vapen, och det är inte lätt för dagens jägare att få ihop en jaktduglig garderob med denna poängbegränsning.

Det behövs därför en utredning om hur garderoben ska kunna släppas fri under jägarens eget ansvar. I den utredningen bör även klargöras huruvida licens på vapentill­behör är nödvändigt eller om det överbyråkratiserar och försvårar för sportskyttar, jägare och myndigheter liksom för vapenhandlare.

Jakt är ett stort fritidsintresse för väldigt många människor, men det är också en stor del av vår matkultur, vår turistindustri och bidrar till stora summor inom handel runt omkring jägaren. Det finns med andra ord en stor samhällsnytta sammankopplat med svensk jakt, och därför behöver den uppmuntras i stället för att nedtyngas av en alltför stor administrativ kostym.

 

 

Ann-Sofie Alm (M)