Under riksmötet 2020/21 väcktes en liknande motion. Trafikutskottet gav i sitt ställningstagande då exempel på olika slags uppdrag som har kommit till för att förebygga svåra arbetsmiljöbrott vid vägarbeten. Men några i min mening konkreta åtgärder som kan göra skillnad för entreprenörerna och de yrkesverksamma presenterades ej. Utskottet sammanfattade som väl är sitt ställningstagande med att de ansåg det viktigt att fortsätta att följa frågan.
För undertecknad är det dock ett anmärkningsvärt uttalande med tanke på de många olyckor som vi vet förekommer. Vägarbetarnas riskfyllda arbetsmiljö måste synliggöras och åtgärdas. I underlagstexten till beslut i betänkande 2020/21:TU6 ges dessutom flera olika exempel på vägarbetares upplevelser, oro och antal olyckstillbud. De siffrorna talar för sig själv. Men till detta kommer ett stort mörkertal. Det är väl känt att inrapporteringen av olyckor haltar och att olika aktörer rapporterar till olika system. Det gör att det inte går att lita på statistiken. Det är mycket illavarslande och riskerar att leda till att fel och för få åtgärder vidtas. I ett nyligen avslutat projekt har forskare vid VTI tittat närmare på hur vägarbetsplatser ska bli säkrare. De föreslår därvid att det byggs upp en gemensam databas som samlar olycksstatistik från alla aktörer som arbetar på och vid väg. Det verkar högst rimligt.
Förra sommaren presenterade fackförbundet Seko en rapport om vägarbetarnas arbetsmiljö som visade att situationen de senaste tio åren har blivit mycket värre. Rapporten visade också att andelen vägarbetare som känner oro för att olyckstillbud kan inträffa uppgick till drygt 90 procent, vilket är en dubblering jämfört med 2009. Detta sammantaget visar att mer konkreta åtgärder måste vidtas. Därför väcks denna motion igen.
År 2014 beslutade danska folketinget att fördubbla bötesbeloppen för den som kör för fort förbi pågående vägarbeten. Likaså sänkte Danmark gränsen för körkortsåterkallelse. Syftet var att skapa säkrare vägarbetsplatser. Det var ett viktigt beslut som också Sverige borde ta efter.
Ett samarbete mellan myndigheter och företag har inletts för att stävja den oroande utvecklingen. Det är bra, men för att stoppa de omdömeslösa fortkörningarna förbi vägarbeten måste mer till. Undertecknad anser därför att regeringen bör se över möjligheten att dels höja bötesbeloppet, dels sänka gränsen för körkortsåterkallelse vid fortkörning förbi pågående vägarbeten samt att en ny gemensam databas för registrering av olyckor ska inrättas. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.
Betty Malmberg (M) |
|