Motion till riksdagen
2021/22:2789
av Mikael Oscarsson (KD)

Åtgärder mot stölder av vapen i Regeringskansliet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkerställa att åtgärder vidtas så att risken minimeras för framtida stölder av Regeringskansliets vapen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har under senare år haft allt fler skjutningar. År 2020 blev ett nytt rekordår vad gäller antalet skjutningar. Samtidigt konstaterar en forskarstudie att även personer utan­för den kriminella miljön drabbas i stor utsträckning.

Sverige är det land som har flest skjutningar per capita i Europa. Människors oro över den allvarliga organiserade brottsligheten ökar.

Vid inte mindre än tre tillfällen stals vapen från Regeringskansliet under 2019. Det rörde sig om sammanlagt sju Glockpistoler och hundratals patroner. De ska vara kraftiga nog för Regeringskansliets skyddsvakter att använda sig av för att kunna av­styra exempelvis terrorhot eller andra attentat.

Det handlar om sju kraftfulla handeldvapen samt magasin. Det som har framkommit är att det gjordes en anmälan i april men att utredningen lades ned. Enligt uppgift fanns det en kamera vid vapenskåpet, men det spelades inte in någonting.

Många frågar sig varför Regeringskansliet har avhänt sig möjligheten att besluta om enskilda skyddsvakter är lämpliga för uppdrag i Regeringskansliet. Enligt en intervju i DN med Regeringskansliets säkerhetschef Fredrik Agemark har Regeringskansliet näm­ligen inte gjort någon egen säkerhetsprövning av skyddsvakterna.

Den prövning som länsstyrelsen gör är inte alls lika djupgående som en säkerhets­prövning enligt säkerhetsskyddslagen. Ett beslut från länsstyrelsen gäller dessutom en viss tid, upp till fem år. En säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen ska uppdateras löpande, vilket gör att nya brister kan upptäckas snabbare och säkerhetsklassningen kan dras in.

Pistoler är av exakt samma typ som Försvarsmakten köper in som tjänstevapen. I en intervju i Dagens Juridik säger polisens utredare Carola Pettersson att ”förr eller senare kommer de här vapnen användas av kriminella”, till exempel vid en dödsskjut­ning, vilket ”vore fruktansvärt”. I artikeln står det också att ”vapenskåpet inte hade inventerats på flera månader när det uppdagades att vapen saknades”.

Ett år senare hittades äntligen ett av dessa vapen – hos en 15-årig pojke. Det finns nu såvitt känt sex pistoler från Regeringskansliet som fortfarande inte är återfunna.

Regeringskansliet borde vara den säkraste platsen i landet. Ändå har det alltså stulits sju pistoler därifrån vid tre tillfällen på ett år. Regeringen behöver säkerställa att åtgärder vidtas så att risken minimeras för framtida stölder.

 

 

Mikael Oscarsson (KD)