Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det bör genomföras en översyn så att det kan säkerställas att myndigheterna uppfyller de lagstadgade kraven som finns gällande omställning till någon form av sysselsättning och tillkännager detta för regeringen.
Riksrevisionen har granskat stora myndigheter som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Polismyndigheten, Skatteverket och Kriminalvården gällande deras hantering av medarbetare som blivit nekade fortsatt sjukpenning och hur vägen tillbaka till arbete ser ut.
Kritiken är stor och ingen av myndigheterna följer till fullo den lagstadgade plan som säger att om en medarbetare beräknas vara sjukskriven mer än 60 dagar ska arbetsgivaren göra en rehabiliteringsplan för återgång till arbete. Planen ska vara upprättad inom 30 dagar.
Den information som Försäkringskassan är skyldig att ge den sjukskrivne vid ett eventuellt avslag av sjukpenning är bristfällig. När det gäller informationen efter dag 180 och den omställning till arbete eller sysselsättning som ska göras, och då den enskilde ska prövas mot alla på arbetsmarknaden förekommande arbetstillfällen, är även den bristfällig.
Antalet sjukskrivna ökar och det är till stor del den psykiska ohälsan som står för tillväxten. Det är ett stort samhällsproblem, och regeringen nämner inte detta alls i sitt svar på Riksrevisionens granskning. I stället för att se Riksrevisionens granskning som en signal och en startpunkt för ett fortsatt arbete mot framför allt psykisk ohälsa, så avfärdar regeringen Riksrevisionens granskning som ”värdefull kunskap” och anser rapporten därmed färdigbehandlad. Detta anger regeringen i sitt svar till socialförsäkringsutskottet. Regeringens inställning är ett slöseri med ett gediget arbete från Riksrevisionen.
Det bör genomföras en översyn så att det kan säkerställas att myndigheterna uppfyller de lagstadgade krav som finns gällande omställning till någon form av sysselsättning.
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) |
Ann-Britt Åsebol (M) |