Motion till riksdagen
2021/22:2650
av Sten Bergheden (M)

Större möjlighet för skolpersonal att ingripa vid ordningsstörningar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över lagar och regler i syfte att ge skolpersonal större möjligheter att ingripa vid bråk på skolan och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över lagar och regler så att en elev kan bli avstängd snabbare än i dag från skolan när eleven stör ordningen på skolan, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Att skolan och dess personal inte fullt ut har befogenheter att få stopp på bråk och kriminalitet är allvarligt och gör att de som förstör för andra ofta kan fortsätta utan några konsekvenser.

Skolan är en viktig arbetsplats för vuxna, barn och unga. Skolan ska vara en plats för utbildning och lärande i en trygg och välfungerande miljö. För att den goda arbetsmiljön ska säkerhetsställas ställs krav på att vuxna i skolan, skolans personal, inte tvekar över att ingripa vid behov av tillrättavisningar.

Ofta tvekar många vuxna i skolan att våga ta tag i problemet och tydligt kunna till­rättavisa stökiga elever, vilket gör att eleverna får ett helt orimligt övertag i skolmiljön. De vuxna i skolan måste ha ett ännu större mandat att ingripa utan att riskera att man hamnar i en situation som leder till att skolpersonalen blir åtalad istället för eleven.

Även gränserna för när en elev kan bli avstängd från skolan behöver ses över i syfte att öka möjligheten att stänga av en elev från skolan snabbare när eleven stör ordningen på skolan.

Därför behöver lagar och regler ses över för att stärka personalens möjligheter i skolan att ingripa och tillrättavisa vid ordningsstörningar.

 

 

Sten Bergheden (M)