Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det bör göras en översyn av lagstiftning och regelverk för att stävja huliganism vid stora evenemang och tillkännager detta för regeringen.
Ordningen runt många fotbollsmatcher upplevs som osäker och stökig, trots att både klubbar och poliser satsar enorma summor på säkerhet. Den moderna fotbollshuliganismen växte fram i Storbritannien när fotbollen blev mer professionell efter andra världskriget. Supportrarna behövdes inte längre i lagens verksamhet utan hänvisades till läktaren. Samhörigheten med lagen minskade och bråk uppstod allt oftare under matcherna. Problemen spred sig över Europa, så även till Sverige. Exempelvis greps i augusti 2017 minst 170 personer i samband med ett derby i Stockholm. Att vi i Sverige på 2000-talet inte kan utöva en sport utan stök och bråk är anmärkningsvärt och skulle detta ske i någon annan sport så skulle man troligen inte få arrangera sitt evenemang igen. Vi måste kunna känna oss trygga med att ordning och säkerhet kan upprätthållas utan att det ska krävas större polisiära insatser. Detta oavsett vem som betalar notan, fotbollsklubbar eller festivalarrangörer. Vi ska kunna gå på en match eller ett annat stort evenemang med våra barn utan att känna oss osäkra och otrygga; vi vuxna ska föregå med gott exempel. Våra polisiära resurser är redan idag ansträngda och det är olyckligt att vi idag behöver stora insatser i samband med huliganism. Här bör insatser sättas in för att undvika sammandrabbningar så att polisiära resurser, i så stor utsträckning som möjligt, kan användas där de behövs på riktigt.
Det finns goda exempel såsom England där man bland annat har beslutat om avstängning i fem år för den som döms för fotbollsrelaterat våld samt att man måste anmäla sig på polisstationen på hemorten i samband med match. Dömda har även tvingats lämna in sina pass när England spelar utomlands, en åtgärd som praktiserats i samband med flera stora turneringar. Sverige behöver hårdare tag för att stoppa problemen på svenska fotbollsarenor.
Därför bör en översyn av lagstiftning och regelverk göras för att stävja huliganism vid stora evenemang.
Alexandra Anstrell (M) |
|