Motion till riksdagen
2021/22:2316
av Lina Nordquist (L)

Glappet i djurskyddsförordningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en översyn behövs av möjligheten att i brådskande fall omedelbart omhänderta djur och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I den gamla djurskyddsförordningen (1988:539) fanns 74 § som stipulerade att en myndighet i vissa situationer kunde bestämma att dess beslut skulle gälla omedelbart, även om beslutet skulle överklagas. Denna paragraf användes vid omedelbara om­händertaganden av djur, beslut som knappast fattas lättvindigt. I den nya djurskydds­förordningen (2019:66) togs paragrafen bort. Möjligen utgick någon på Regerings­kansliet från att paragrafen var överflödig med anledning av förvaltningslagen. 

Redan en kort tid efter att den nya förordningen trädde i kraft inkom landets samtliga länsstyrelser med en hemställan till Näringsdepartementet om att den gamla förordningens 74 § skyndsamt skulle återinföras. Efter detta har inget hänt, utöver att landets länsstyrelser varit tvungna att hitta nya vägar vid viktiga och brådskande beslut. Detta har gjorts genom att man hänvisat till och tydligt motiverat beslut utifrån 35 § förvaltningslagen. Paragraferna är dock inte överensstämmande och har lett till många problem, tolkningar och domslut som inverkat negativt på djurskyddet i vårt land. Länsstyrelsen i Västerbotten har även konstaterat att förändringen har ökat kostnaderna för privatpersoner, för företag och även för samhället när det kommer till förvaring av omhändertagna djur i väntan på laga kraft. 

Djur behöver ett starkt skydd. Det är min uppfattning att riksdagen bör uppdra åt regeringen att stärka djurskyddet genom att sluta det glapp som uppkom när 74 § i den gamla djurskyddsförordningen (1988:539) upphörde att gälla. 

 

 

Lina Nordquist (L)