Motion till riksdagen
2021/22:2305
av Nina Lundström (L)

Värna kvinnors frihet och rätten till sexuell och reproduktiv hälsa


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att värna kvinnors frihet och rätten till sexuell och reproduktiv hälsa och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kvinnors frihet handlar om rätten att bestämma över sitt liv. Många kvinnor får fort­farande sätta livet till genom illegala aborter världen över. Det finns länder där abort är förbjudet eller straffbart oavsett om kvinnan blivit våldtagen eller riskerar sitt eget liv.

Kvinnors självklara och ovillkorliga rätt att själva bestämma över sina egna kroppar, inklusive tillgång till säker och laglig abort, kan inte tas för given. Innan aborträtten infördes i Sverige 1975 åkte svenska kvinnor till Polen för att kunna genomföra abort. Sverige behöver vara ett föregångsland för alla kvinnors rättigheter och säkra aborter, både här hemma och genom vårt internationella arbete.

Inskränkningar i rättigheter såsom rätten till sexuell och reproduktiv hälsa måste bekämpas genom internationell samverkan. Kvinnors rättigheter är en global fråga och här måste Sverige agera. En feministisk utrikespolitik måste sätta fokus på frågorna. Den högerpopulistiska konservativa inriktningen i vissa länder visar att kvinnors frihet och rättigheter inte är garanterade. Utvecklingen i staten Texas där aborträtten nu inskränks visar på hur snabbt rättigheter kan omtolkas oavsett tidigare tolkningar av lagar. Det finns dessutom ett starkt abortmotstånd inom de högerkonservativa krafterna i Europa. Abortmotståndet tar sig många uttryck och även i Sverige finns en debatt om både aborträtt och vårdvägran. I Sverige finns partier som menar att vårdpersonal ska kunna vägra att utföra aborter.

Debatten om vårdpersonalens rätt till vårdvägran drivs av partier i Sverige. Vårdvägran kallas dock för ”samvetsklausul”, vilket är vilseledande. Det handlar om vårdpersonal som inte vill medverka i de arbetsuppgifter som ingår i arbetet. I vårdutbildning ingår att vårda kvinnor som söker abort. Aborträtten urholkas på olika sätt världen över, vilket slår direkt mot kvinnors frihet. Motståndet mot kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa leder till och med till hot mot läkare och kliniker som genomför vård. Det internationella arbetet för rätten till abort behöver fortsätta och förstärkas. Sverige har gjort stora insatser under årens lopp och arbetet behöver intensifieras. Rätten till abort bör försvaras och kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa borde ses som en del av de mänskliga rättigheterna. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Nina Lundström (L)