Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om svenskt företagande i skolan och tillkännager detta för regeringen.
Sedan starten 1980 har fler än 400 000 bedrivit så kallad Ung Företagsamhet eller UF‑företagande i Sverige. Sannolikheten för att elever skall välja att starta företag är 20 procent högre bland de elever som har deltagit i UF-utbildning i jämförelse med de elever som inte har deltagit i denna utbildning.
Idag är det upp till varje enskild rektor att besluta om huruvida UF skall erbjudas vid deras respektive skolor. Detta skapar olikhet mellan elevernas förutsättningar att starta företag. Istället bör samtliga skolor erbjuda UF. Med UF får eleverna en ökad insikt i vad det innebär att driva företag, i vikten av lönsamhet och vinst samt i investeringar i företaget för dess framtida utveckling samt förstås viktigast av allt: en insikt om vad det innebär att driva företag.
Genom UF ges eleverna möjlighet att träna och utveckla sin förmåga till entreprenörskap och även tilltro till sin egen förmåga att starta och driva ett företag.
De befintliga läroplanerna Lgr11 och Lgy11 inkluderar entreprenörskap som en del i utbildningen. Genom att satsa på företagsamhet och entreprenörskap redan under skoltiden utvecklas elevernas möjlighet att bidra till en positiv samhällsutveckling och ekonomisk tillväxt, vilket är grunden för vår gemensamma välfärd.
Ung Företagsamhet är en ideell politiskt obunden utbildningsorganisation vars verksamhet är inriktad mot entreprenörskap i skolan. UF ingår i den globala organisationen Junior Achievement. Vidare stöds UF av offentliga aktörer, fonder och stiftelser samt det privata näringslivet.
Företagande är och har varit avgörande för det svenska välståndet. Därför är det angeläget att grunden för företagande föds tidigt hos unga människor. Genom att inkludera ung företagsamhet i skolutbildningen ökar förutsättningen för ett fortsatt starkt svenskt näringsliv.
Margareta Cederfelt (M) |
|