Motion till riksdagen
2021/22:2135
av Roland Utbult (KD)

Förföljelsen av religiösa minoriteter i Indien


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige i sina kontakter med Indien bör ta avstånd från förföljelsen av religiösa minoriteter i Indien och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under senare år har situationen för Indiens religiösa minoriteter försämrats avsevärt. Det blir allt mer tydligt att de mänskliga rättigheterna åsidosätts och att de med­borgerliga rättigheterna ifrågasätts för dessa grupper. I Indien är det visserligen ”förbjudet att diskriminera någon på grund av religion, ras, kast, kön eller födelseort”, men just nu pågår en illavarslande utveckling där en stor del av befolkningen blir allt mer ansatt och utpekad som ”främmande”.

Trots att religionsbaserat våld har förekommit i åratal, visar en analys av händelserna sedan 2014 att hinduextremister skapat en miljö av hat och intolerans gentemot Indiens religiösa minoriteter och främst mot kristna och muslimska grupper. Detta har i sin tur inneburit en ökning av våld, social utfrysning, vandalisering av egendom, hatfyllda uttalanden, störande och fördömande av fredliga icke-hinduiska religiösa aktiviteter och falska anklagelser för missionsverksamhet. Av de rapporterade incidenterna handlar 39 procent om fysiskt våld mot kristna.

Den indiska regeringens företrädare är delaktiga i förföljelsen av religiösa minoriteter. Det handlar både om att vända bort blicken och att direkt medverka i förföljelsen. Federala, statliga och lokala makthavare har stöttat offentliga uttalanden som marginaliserar och väcker intolerans mot religiösa minoriteter. Polis och makt­havare på lokal nivå har aktivt deltagit i att förstöra egendom och att utöva våld mot religiösa minoriteter.

Det är av stor vikt att den svenska regeringen agerar i sina kontakter med den indiska regimen genom att uppmärksamma och ta avstånd från förföljelsen av religiösa minoriteter i Indien. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Roland Utbult (KD)