Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om bättre och enhetligare utbildning för all personal inom äldrevården och tillkännager detta för regeringen.
Cirka 300 000 personer får hjälp av hemtjänst eller bor i särskilda boenden i vårt land. Det är viktigt att vårdtagaren får bestämma över sin situation när, var och hur de beviljade insatserna ska utföras. Det är en rättighet att det ska finnas en trygg äldreomsorg när man behöver den. Den personal som ska vårda och stötta våra äldre har en väldigt varierande och skiftande utbildning och det ser väldigt olika ut i olika delar av landet.
Vi vet att många är väldigt nöjda med sin hemtjänst, äldre- och sjukvård medan andra inte har samma positiva erfarenheter. I vissa kommuner är personalomsättningen inom hemtjänst och äldreboenden alltför hög och många äldre träffar alldeles för många olika personer under en vecka. Målet måste vara att samtliga äldre som får behovsprövad vård, får träffa utbildad personal inom vård och omsorg.
Nu under pandemin har många i Sverige konstaterat att det är våra äldre med hemtjänst eller boende på särskilda boenden som har drabbats allra hårdast och alltför många har blivit väldigt sjuka och många har avlidit. Därtill har också isolering och besöksförbud under pandemin skapat många personliga tragedier.
I Sverige måste vi nu se till att vi genomgående får en bra och hög minimiutbildning för samtliga som arbetar med våra äldre och regeringen uppmanas att utreda vilken minimiutbildning anställda inom vård och omsorg ska ha. En god utbildning ger betydligt bättre förutsättningar för en trygg och god äldrevård och den personal som jobbar med våra äldre ska erhålla en god kompetensutbildning för att känna trygghet i sitt arbete.
Magnus Stuart (M) |
|