Motion till riksdagen
2021/22:2047
av Marléne Lund Kopparklint och Ulrika Karlsson (båda M)

Stärk upp sexualbrottslagen för barn mellan 15–17 år


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur sexualbrottslagstiftningen kan stärkas upp ytterligare för barn mellan 17–15 och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Jag var livrädd att fylla 15 för då jag visste jag att min förövare skulle använda min ålder emot mig. Jag var också livrädd över det faktum att få frågan i polisförhör att men varför sa du ja. Mina kompisar i klassen oroade sig över äcklig skollunch. Jag oroade mig över vilken typ av övergrepp jag skulle utsättas för efter skolan.

Detta är ord från en ung flicka som heter Saga Brodersen från organisationen Inte din hora. Saga lever med fruktansvärda minnesbilder som hon försöker hantera varje dag.

Rättsligt får en 60-åring ha sex med en 15-årig tjej så länge hon vill och inte har en beroendeställning till mannen. Sedan kan man fråga sig hur en beroendeställning ska definieras. En 15-årig tjej eller kille har inte vuxit klart fysiskt och ej heller utvecklats fullt ut mentalt. Om man ser på en 15-åring kan man i de flesta fall se att det är ett barn. Barn är allt som oftast uppfostrade till att ha respekt för och lyssna på vuxna, och de har heller ingen egen ekonomi. Därmed skulle man kunna tänka sig att barn alltid hamnar i en beroendeställning till en äldre person. I synnerhet om en person erbjuder pengar som barnet normalt sett inte har tillgång till.

Prostitution är inte en relevant eller naturlig del i att utforska sin sexualitet som barn. Den sexuella myndighetsåldern skapar en möjlighet för vuxna att utnyttja barn. I sam­tyckeslagen finns redan en bestämmelse om att man inte kan samtycka till sexuella handlingar om man befinner sig i beroendeställning.

I förhållande till en vuxen person som erbjuder pengar hamnar barn i beroende­ställning och här är det också vanligt att man blir utsatt för fortsatta övergrepp; det är en del av vardagen. Stiftelsen Allmänna Barnhusets rapport visar att 75 % av flickor i gymnasieålder som haft sex mot ersättning har blivit utsatta för en våldtäkt och misshandel. Det kan handla om köpare som tar av kondomen, vägrar betala eller på andra sätt går över integritetsgränser.

År 2014 i Stiftelsen Allmänna Barnhusets undersökning visades att 20 % av alla barn blir utsatta för sexualbrott och den siffran har varit konstant. Enligt den senaste undersökningen från augusti i år, är siffran nu uppe på 25 %. Istället för 4 småbarn i en förskolegrupp på totalt 20 barn, är man nu uppe i 5 små barn.

Små barn, till och med bebisar, barn som inte ens har börjat skolan, barn som har börjat skolan, tonårsbarn, barn i alla åldrar faller offer för det vedervärdiga att en vuxen människa tar sig rätten att utsätta dem för sexuella övergrepp. Och tonårsbarn i åldern 15–17 år är särskilt utsatta för här brister lagskyddet och det är tragiskt att det inte verkar tas på tillräckligt stort allvar. Inget barn ska behöva uppleva detta eller som tonåring börja med missbruk, hamna i kriminalitet, börja med självskadebeteende och utsättas för fortsatta sexuella övergrepp för att man blir ett öppet mål för flera andra förövare skyddsmekanismerna försvunnit i barndomen. Detta kan nämligen bli konsekvenserna, när ett barn blir utsatt.

Vi måste skydda barnen och stärka upp lagarna så att sexualbrottslingar inte kommer i närheten av barn och rummet runt dem i vare sig verkligheten eller på nätet.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)

Ulrika Karlsson (M)