Att få ett avslag på sin bygglovsansökan i strandnära lägen är inte ovanligt. Det kan bero på en rad olika anledningar, avstånd, skyddade miljöer, avloppslösningar m.m.
Men den beslutande myndigheten skulle också ha ett tydligt uppdrag att när man ger ett avslag ska man också redovisa i beslutet vad som skulle krävas för att man trots allt ändå skulle kunna bygga där. Det innebär att den sökande därefter kan avgöra om det är värt att genomföra åtgärderna och kunna bygga ändå eller om man väljer en annan plats.
Med dagens teknik finns det en rad olika möjligheter att lösa det tekniskt med både avlopp och anpassning av byggnationen. Det bör också tas fram en tydlig checklista på vilka krav som ställs för att kunna bygga strandnära, har man uppfyllt de kraven så ska inte den beslutande myndigheten kunna avslå ansökan. Idag upplevs många avslag i strandnära områden som svåra att förstå och att det kan vara mycket varierande och otydliga anledningar till avslaget, detta måste skärpas upp och förutsägbarheten för utgången i en ansökan behöver vara mer tydlig och säker för den sökande.
Sten Bergheden (M) |
|