Brottslighet kränker människors frihet och rätt till sin egendom. Brottslighet kan aldrig tolereras. För att komma åt brottslighet och för att öka tryggheten i samhället finns både ett samhällsansvar och ett enskilt ansvar.
Stölderna av fordon har minskat över tid medan stölderna av bildelar kommit att öka. Skälet är teknikutveckling. Det är idag svårt att tjuvkoppla och stjäla en bil, även om det fortfarande sker en hel del bilstölder. Formerna för stölder har dock ändrats från att mixtra med skruvmejslar och sladdar till att exempelvis använda störsändare för att störa ut låsningen av fordonet på en parkeringsplats eller att tjuvarna helt enkelt tar en bilnyckel vid ett bostadsinbrott och öppnar bilen, startar och kör iväg med bilen från huset eller lägenheten. Även om antalet bilstölder är färre nu än tidigare sker fortsatt många bilstölder och många fordon stjäls och förs ut ur landet. Regeringen bör överväga och återkomma till riksdagen med förslag för att bättre beivra bilstölder. Det kan exempelvis handla om att bättre nyttja teknik som övervakning av fordon. Nyttjande av spårsändare är ett annat exempel. Att säkerställa rätt befogenheter och resurser hos tullen är ett tredje exempel. Därtill bör ett ökat samarbete ske med rederier. Vidare bör övervägas hur Sverige kan utöka samarbete med myndigheter i andra länder.
Den andra utvecklingen vi sett är den stora ökningen av bilsdelsstölder. Bilen är svårare att stjäla och moderna bilar innehåller mycket och dyr utrustning såsom airbags och skärmar för underhållning och navigering. Många människor i Sverige har drabbats av bildelsstölder. Ofta kan ägaren mötas av en krossad ruta och att bilen är tömd på såväl ratt som airbags och skärmar. För ägarna är det kostsamt och tidsödande. Även om ett fordon är försäkrat kommer kunden i slutändan att få betala för dessa brott. Dessutom är det inte ovanligt med långa väntetider på verkstäderna för att få bilarna lagade. Många människor har dessutom drabbats av upprepade bildelsstölder. Polis och försäkringsbolag har kunnat visa att bildelsstölder vanligen sker systematiskt och organiserat av kriminella ligor som ofta är hemmahörande i länder, i vårt närområde, utanför Sverige. Vidare handlägger polisen ofta dessa brott som enskilda ärenden istället för att se dem och hantera dem som den större organiserade brottslighet det är. Risken med ett sådant förhållningssätt från polisen är att brottslingar kommer lindrigare undan då de lagförs för enstaka brott och inte för alla brott de utfört. Därtill leder de gränser som finns mellan polisområden till att man i ett polisområde inte givet ser systematiken då samma brottslingar kan utföra likadana brott i ett annat polisområde. Regeringen bör med anledning av ovanstående överväga att till riksdagen återkomma med förslag för att ta krafttag mot bildelsstölder. Det kan handla om saker som skärpta straff, riktade polisinsatser, utökad användning av DNA och spårning, liksom utökat samarbete med myndigheter i andra länder. Ett exempel bland många för att förstå brottslighetens omfattning är att det under det första halvåret, enligt statistik från Larmtjänst, stulits 3 877 katalysatorer, vilket för just denna dyra produkt är en ökning med 253 % jämfört med året innan.
Lars Hjälmered (M) |
|