När en majoritet i riksdagen fattar beslut om att rikta ett tillkännagivande till regeringen i en viss fråga förväntar sig både riksdagens ledamöter och alla andra att detta beslutet också ska genomföras av regeringen inom rimlig tid.
Att regeringen blir nedröstad av en majoritet i riksdagen måste självklart kännas tungt för den sittande regeringen men det är inte orsak nog att strunta i, förhala eller fördröja det beslutet och tillkännagivandet som riksdagen beslutat om.
Efter ett tillkännagivande så skulle regeringen inom två månader ha som uppdrag att redovisa en tidsram för hur tillkännagivandet ska hanteras och när regeringen beräknar att komma med ett förslag eller proposition till riksdagen. Denna tidsram ska meddelas utskottet och riksdagen för ett godkännande och ska sedan hållas.
Idag har regeringen stora möjligheter att gräva ner tillkännagivanden i långa utredningar och utan någon större press på sig att verkligen genomföra tillkännagivandet, vilket inte är acceptabelt. Det är folkets röst och val som avgör riksdagens sammansättning och regeringen måste respektera ett majoritetsbeslut i riksdagen och skyndsamt genomföra det som riksdagen tagit beslut om.
Sten Bergheden (M) |
|