Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över hur tillgången till mensskydd kan nås i alla grund- och gymnasieskolor och tillkännager detta för regeringen.
Alla barn ska ha samma rättigheter till likvärdig, grundläggande utbildning oavsett kön, ursprung eller klassbakgrund. Tyvärr ser det inte ut så idag. En faktor som spelar stor roll i tjejer och unga kvinnors liv är att de har mens vilket kan medföra, förutom kroppsliga obehag, en löpande kostnad. Varje kvinna i fertil ålder lägger i genomsnitt 150 kronor per månad på mensskydd. Det är idag många unga kvinnor som lever i familjer där man inte har råd med mensskydd, vilket medför att dessa unga kvinnor inte kan vara i skolan när de har mens.
Att ge alla unga kvinnor i Sverige som går i grund- och gymnasieskola tillgång till fria mensskydd bidrar på ett eller annat sätt till både folkhälsopolitikens åtta målområden: Det tidiga livets villkor, Kunskaper, kompetenser och utbildning; Arbete, arbetsförhållande och arbetsmiljö; Inkomster och försörjningsmöjligheter; Boende och närmiljö; Levnadsvanor; Kontroll, inflytande, och delaktighet; En hälsofrämjande hälso- och sjukvård, och vår vision om likvärdig, grundläggande utbildning för alla barn i Sverige.
Andra länder har redan gått före. Nya Zeeland har nyligen infört gratis mensskydd på alla landets skolor. Det beslutet ses bland annat som ett sätt att öka skolnärvaron. Hösten 2020 blev Skottland först i världen med att erbjuda flickor och kvinnor gratis mensskydd. Även i flera svenska kommuner har man redan infört fria mensskydd för både personal och elever. Men det borde vara enkelt att tillgå i alla landets grund- och gymnasieskolor. Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Vi borde ligga i framkant även när det gäller denna jämställdhetsfråga.
Elin Gustafsson (S) |
|
Carina Ohlsson (S) |
Annika Strandhäll (S) |
Sanne Lennström (S) |
Sofia Amloh (S) |