Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att införa ett förbud mot sexistisk, rasistisk och homofobisk reklam och tillkännager detta för regeringen.
Sverige framhålls ofta som ett av världens mest jämställda och jämlika länder. Men trots att vi har kommit långt återstår en mängd utmaningar. Att det offentliga rummet ska kännas tillgängligt, tryggt och välkomnande för alla, oavsett könstillhörighet, härkomst eller sexuell läggning, är en av våra viktigaste utmaningar.
I det moderna samhället översköljs vi ständigt av bilder och reklambudskap, i synnerhet sexistisk sådan. Utöver att locka till konsumtion, bidrar de i många fall till att förstärka stereotypa könsroller och därtill till psykisk ohälsa. Dessutom gör det digitala landskapet att informationen når fler snabbare och även fler yngre än tidigare. Internet och sociala medier har skapat nya mönster och vägar för exploatering av kvinnors kroppar som normaliserar objektifiering, hat, hot och våld. Lagstiftningen måste hänga med i den utvecklingen.
I flera städer och länder har sexistisk reklam begränsats. I slutet av 2017 blev Stockholm först i landet med att förbjuda sexistisk reklam på lokal nivå, något som även finns på nationell nivå i våra nordiska grannländer. I Stockholm utvidgades förbudet att även gälla rasistisk reklam och därutöver har Paris valt att även inkludera förbud mot homofobisk reklam. Det råder bred enighet om att könsdiskriminerande reklam är ett hinder för att säkerställa kvinnors rättigheter och jämställdhet inom EU och FN. Men den svenska marknadsföringslagen omfattar inte manipulering av bilder på människokroppen och måste därför ses över. När de yttersta konsekvenserna av ett ojämställt samhälle inte bara gör sig påminda, utan bereds plats i samhället, måste vi reagera och agera. Det behövs därför reglering och lagstiftning mot sexistisk, rasistisk och homofobisk reklam, mot marknadsföring samt mot objektifiering av kvinnor i TV och film.
Elin Gustafsson (S) |
Carina Ohlsson (S) |