Motion till riksdagen
2021/22:1738
av Cecilie Tenfjord Toftby (M)

Anmäla brott


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för en ökad medvetenhet om betydelsen av att anmäla brott och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Andelen brott ökar i vårt samhälle. Varje dag berättar media om nya rån, knivskärningar och skjutningar.

Polisen jobbar på högtryck för att klara av att stoppa att detta sker och sliter med att klara upp de brott som tyvärr ändå händer.

Samtidigt finns det brott som aldrig kommer med i statistiken, brott som inte an­mäls.

I min hemstad blev en ung pojke i tidiga tonår oprovocerat attackerad och slagen i huvudet när ett gäng killar började bråka. Blodvite uppstod men pojken klarade sig lyckligtvis utan allvarligare skador.

Tyvärr så polisanmäldes aldrig händelsen. Ett av de unga vittnena menade uppgivet att han inte tyckte att det var någon idé att anmäla till polisen, eftersom hans uppfattning var att polisen inte skulle göra något och att konsekvenserna skulle utebli.

Vi pratar ofta om en förlorad generation, killar och tjejer som tidigt hamnar utanför samhället, barn och unga som av olika orsaker hamnar på samhällets skuggsida. Detta är förödande. Lika förödande är det att vi nu också har en uppväxande generation som inte längre tror att samhället kan skydda dem mot brott, och inte tror att samhället lägger resurser på att klara upp och straffa de som begår brotten.

Resultatet av den förlorade tilltron till vår möjlighet att skydda våra invånare är en tragisk och farlig utveckling.

Att polis och socialtjänst jobbar hårt för att beivra, klara upp brott och omhänderta de som utför dåden ska vara en självklarhet, men uppgivenheten där ute när människor inte ser resultat är allvarligt.

Att förklara vikten av att anmäla de som förstör vårt samhälle, så att de kanske inte nu, men så småningom blir straffade för alla sina brott är viktigt. Det är viktigt både för att få förövaren straffad, men det är minst lika viktigt för att öka säkerheten i vårt sam­hälle och återställa tron på att samhället finns där när du utsätts för brott.

Det finns därför ett stort behov av ökad kunskap om vad som sker när en anmälan görs. Hur en anmälan följs upp, hur socialtjänsten agerar i de fall där förövaren är minderårig och vilken konsekvens det får för straffutmätningen när det framkommer att en brottsling som äntligen fångas in har ett antal tidigare anmälningar mot sig.

Varför skulle de göra det, det händer ändå inget.

Detta är ord som inte är värdigt vårt samhälle, det är förödande och skapar rädda och arga människor.

Polisen, rättsväsendet och socialtjänsten behöver mer resurser. Men redan nu behöver människorna där ute bli medvetna om att även deras agerande spelar roll. Det är viktigt att anmäla när brott sker, det får konsekvenser. Så länge ingen anmälning görs skapas ett vacuum där brottslingar utan konsekvenser kan fortsätta sin brottsliga bana.

Insatser för att medvetandegöra detta behövs, både från socialtjänst och polis, detta bör samhället förstå och genomföra.

 

 

Cecilie Tenfjord Toftby (M)