Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att miljöbalken moderniseras, så att mål och konsekvenser blir tydliga för de som berörs av lagstiftningen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
I ett samhälle i ständig förändring och där miljömedvetandet växer sig starkare, behövs också en lagstiftning som är tydlig och förutsägbar både vad gäller övergripande mål och konsekvenser.
Det ska vara lätt att göra rätt, är ord som återkommer i vår strävan efter att nå klimat- och miljömålen.
Detta har visat sig vara långt från verkligheten. Det senaste exemplet är företaget Cementas problem med att göra rätt i en krånglig tillståndsprocess som utgår från miljöbalkens lagstiftning. Olika intressen och mål vägs här mot varandra, men vilket mål som i slutändan är det avgörande har visat sig vara mycket oförutsägbart.
Denna otydlighet är ett hot mot våra klimat- och miljömål, då insatser för att förbättra klimat- och miljö inte görs av rädsla för att fastna i en utdragen och oförutsägbar tillståndsprocess. Det är dessutom ett hot mot arbetstillfällen och företag, då vi riskerar att investeringar hamnar utanför Sveriges gränser på grund av den osäkerhet som en otydlig och omodern miljöbalk medför.
Det är därför mycket angeläget att en total översyn över den lagstiftning som styr miljötillstånd kommer till stånd. Tydliga mål – vad är det vi vill uppnå, är viktigt för att veta var resurserna ska läggas. En tydlig och förutsägbar lagstiftning är viktig för att företag och arbetstillfällen ska stanna i Sverige.
Miljöbalken är en av våra mest omfattande lagstiftningar, den har lappats och lagats under lång tid, detta är inte tillräckligt. Nu är det dags att ta ett helhetsgrepp kring miljöbalken, och det är bråttom.
Cecilie Tenfjord Toftby (M) |
|