Under de senaste åren har vi sett en kraftig ökning av cyberbrotten mot företag. Under pandemin har dessa brott ökat kraftigt. och flera viktiga samhällsfunktioner har drabbats. Innan pandemin var det ca 2 % av alla företag som hade personal som arbetade på distans men nu är det närmare 80 % av företagen som har personal som arbetar på distans. Detta har självklart ökat risken dramatiskt för olika cyberangrepp och intrång i företagens system.
Vi ser också att flera viktiga samhällsfunktioner har drabbats av cyberattacker. Ett exempel av många var tidigare i år då en av de större dagligvarukedjorna drabbades av ett cyberangrepp som påverkade deras kassor och de tvingades stänga sina butiker i flera dygn.
Svenskt Näringsliv konstaterar att cyberbrotten blir allt fler och konsekvenserna allt allvarligare.
Det är viktig att medvetenheten och framför allt kunskapen ökas hos företag och det offentliga så att man har kunskap om denna typ av brott och därmed kan man vara bättre förberedd och veta hur man ska skydda sig mot dessa brott.
För många företag är det genant att erkänna att man har attackerats av ett cyberbrott och därför söker man inte heller hjälp utan i många fall betalar man det belopp som utpressaren kräver för att återställa systemen.
Inom området cyberbrottslighet krävs bättre kunskap, hjälp och information till näringslivet och det offentliga. Vidare krävs ett aktivt nationellt brottsbekämpande och ett större internationellt samarbete för att lagföra dessa brottslingar som ofta är internationella.
Regeringen behöver tillsätta en utredning för att kartlägga vilka informations- och utbildningsbehov som krävs för att förebygga cyberbrott mot våra företag.
Magnus Stuart (M) |
|