Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om civilsamhällesorganisationer och asylboenden och tillkännager detta för regeringen.
Under hösten 2015 kom exceptionellt många flyktingar till Sverige och efterfrågan på platser på asylboenden blev stor. Det lockade en mängd företag att starta asylboenden. I första hand ville Migrationsverket hyra vanliga lägenheter till de asylsökande, men bostadsbristen gjorde att verket även tvingades anlita privata företag med anläggningar där flyktingarna kunde bo. I de mest pressade perioderna har Migrationsverket fått acceptera tillfälliga asylboenden i form av campingstugor, ombyggda sjukhem och skolor.
Migrationsverket blev hänvisat till marknadskrafterna. Det fick marknaden för tillfälliga asylboenden att explodera och många oseriösa aktörer och företag lockades till branschen. Alltifrån stugbyar och enkla vandrarhem till hotellanläggningar har fått avtal om att driva boenden. Kontrakten sträcker sig i regel flera månader framåt. Det är ofta det mest ekonomiskt fördelaktiga erbjudandet som vinner en upphandling.
Regeringen måste se över detta system och justera det. Det vore till exempel bra om civilsamhällesorganisationer med erfarenhet av flyktingmottagande och internationellt arbete fick möjlighet att driva asylboenden via modellen med idéburet offentligt partnerskap (IOP). Exempel på sådana organisationer är Rädda Barnen och Röda Korset. De har lång erfarenhet av liknande verksamhet. De är transparenta och de har vana att samarbeta med myndigheterna. Detta skulle motverka vinstmaximering och oseriösa aktörer och framförallt bidra till ett bättre flyktingmottagande.
Jag vill med anledning av den här bakgrunden lyfta behovet av att undersöka möjligheten att asylboenden ska kunna drivas av civilsamhällesorganisationer via modellen med idéburet offentligt partnerskap (IOP).
Magnus Manhammar (S) |
|