Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om skolans ansvar för att fördjupa elevers kunskaper om demokrati, demokratiska värden och mänskliga rättigheter och tillkännager detta för regeringen.
Vi kan inte ta demokratin för given. Flera undersökningar visar att den liberala demokratin är på tillbakagång i hela världen. I EU-länder som Ungern och Polen har utvecklingen gått fort med inskränkt public service och attacker på rättsväsendet. Allra värst är dock att många unga tappat tron på demokratin och inte längre känner sig delaktiga.
Den viktigaste förmedlingen av demokratiska värden sker i skolan. Studier visar att de som inte avser att rösta i allmänna val är de som inte heller anser sig ha fått kunskap genom skolan om demokratins värde och vikten av att använda sina demokratiska rättigheter.
Det räcker dock inte med teoretisk undervisning i samhällskunskapen om vad demokrati betyder. I skolan behöver barn och ungdomar också få möjlighet att diskutera och praktisera demokrati och elevinflytande i olika former, till exempel i ett elevråd. Skolan måste också öppna sig mer mot det omkringliggande samhället, inte minst mot föreningar, politiska partier och deras ungdomsorganisationer. Man kan också överväga om det inte vore bra att göra demokratikunskap till ett obligatoriskt skolämne.
Det är extra viktigt att man även uppmärksammar frågor om minoritetsskydd och mänskliga rättigheter. Demokrati är inte enbart majoritetsstyre utan måste också innebära rätten till avvikande uppfattningar och respekt för människors olikheter. Vi ser i dag hur extrema yttringar med liten respekt för andra människors rättigheter växer till sig.
Det finns religiösa grupperingar i alla religioner som har svårt att acceptera det sekulära samhället, kvinnors frigörelse och respekten för andra livsstilar. Det finns nationalistiska och främlingsfientliga grupperingar som arbetar för att inskränka demokratin och de mänskliga rättigheterna. Många som lockas till dessa rörelser är unga som inte fått en ordentlig utbildning i demokratiska värderingar.
Regeringen bör därför undersöka möjligheten att arbeta för viktiga insatser för att fördjupa elevers kunskaper om demokrati, demokratiska värden och mänskliga rättigheter.
Magnus Manhammar (S) |
|