Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för trafiksäkra och bra underhållna vägar i hela landet och tillkännager detta för regeringen.
För att Sverige ska stå starkt i framtiden och ta till vara på hela landets möjligheter måste vi ha en infrastruktur som fungerar och som går att lita på. Den socialdemokratiskt ledda regeringens infrastrukturproposition, Framtidens infrastruktur – hållbara investeringar i hela Sverige för 2022–2033, innehåller 876 miljarder kronor, vilket är en ökning med 176,5 miljarder kronor jämfört med perioden 2018–2029.
Satsningarna kommer att ske i hela landet, från norr till syd, väst till öst och i både stad och landsbygd. Under flera år har även den socialdemokratiskt ledda regeringen tillskjutit mer resurser till underhåll av järnväg och till landsbygdens vägar.
Sverige är ett avlångt land med stora avstånd, och efter Finland är vi EU:s näst glesbebyggda. Arjeplog i Norrbotten är landets mest glesbefolkade kommun med 0,2 invånare per kvadratkilometer. Samtidigt återfinns ett antal betydligt mer tätbefolkade kommuner, främst i våra storstadsregioner. Sundbybergs kommun är Sveriges mest tätbefolkade kommun med drygt 6 000 invånare per kvadratkilometer.
Sverige måste ha en infrastruktur som möter båda dessa verkligheter.
Det ska vara möjligt att bo, leva, verka och växa i alla delar av landet. En förutsättning för detta är väl fungerande, säkra och effektiva person- och godstransporter. Vare sig det är på väg, järnväg, med sjöfart eller flyg. Restiden är av största vikt för konkurrenskraftiga transporter, för befintliga och utökade arbetsmarknadsregioner, för tillgänglig sjukvård och övrig samhällsservice. Många är nu oroliga när Trafikverket jobbar för att sänka hastigheter på vägar i Jämtlands län och i stora delar av Sverige. Det bidrar till minskad tillgänglighet.
Jämtlands län är ett stort glesbygdslän, 12 % av Sveriges yta, och att pendla många mil i bil är medborgarna vana med. Men för att vara en fungerande arbetsmarknadsregion, för att klara kompetensförsörjningen, för att nå det enda sjukhuset som finns i länet, för att turister ska välja att lägga sina semesterdagar i länet, för att transporterna ska vara konkurrenskraftiga behöver vägarna som oftast är vårt enda transportalternativ rustas i stället för att hastigheterna sänks.
Trafiksäkra och hållbara vägar är ett måste, ingen ska behöva dö i trafiken. Ett bra beslut är förbudet mot handhållen mobil vid bilkörning, annat som behövs i stället för att välja att sänka hastigheten är till exempel mer underhåll, fler viltstängsel, mitträcken, förbättrade utfarter och att höja vägarnas standard för att uppnå nollvisionen.
Anna-Caren Sätherberg (S) |
Kalle Olsson (S) |