Motion till riksdagen
2021/22:1425
av Anna-Caren Sätherberg och Kalle Olsson (båda S)

Skogen – vårt gröna guld


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om skogen som en viktig resurs i klimatomställning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Skogen, vårt gröna guld, som täcker cirka 70 % av Sveriges yta, skapar jobb och hållbar tillväxt i hela landet och har byggt och fortsätter att bygga vårt lands välstånd.

Ska vi klara klimatkrisen är skogen en viktig resurs och har en nyckelroll för att ersätta fossila råvaror. Vi behöver förstärka innovationskraften och utöka bioekonomin. Vi vill till exempel se en ökad andel av bostäder som byggs i trä, nya material och produkter som ersätter det fossila och förnybara bränslen av skogens restprodukter. Det är inte bara klimatsmart – det skapar fler jobb på Sveriges landsbygder.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har gjort många viktiga satsningar för de gröna näringarna. För skogens del handlar det bland annat om satsningar på gröna jobb, ersättning till skogsägare för skydd av skog, på forskning av nytt material och produkter från skogen, på förenklingsåtgärder för företagare i skogssektorn, på bekämpning av granbarkborren och andra skogsskador och att ge Naturvårdsverket i uppdrag att se över hur Sverige gör sin rapportering av skyddade områden till Europeiska miljöbyrån (EEA) så vi redovisar på samma sätt som övriga EU.

Regeringen har även satsat resurser på upprustning av leder så att fler tar sig ut i de svenska skogarna för rekreation, svamp- och bärplockning. I budgetpropositionen för 2022 finns även en satsning som dubblerar stödet till friluftsorganisationer.

Hela landets möjligheter behöver tas till vara, inte minst inom de gröna näringarna. Jämtlands läns skogsareal motsvarar ungefär den totala landytan för länen Örebro, Västmanland, Stockholm, Uppsala och Södermanland tillsammans! I Jämtlands län är 4 av 10 skogsägare kvinnor. I Jämtlands län är sysselsättningen inom skogsbruk störst i förhållande till den totala sysselsättningen om man jämför med andra län. Dessa arbets­tillfällen utgör en viktig bas för möjligheterna att bo och leva i våra landsbygdskommu­ner. Arbetstillfällen i de gröna näringarna har stor potential att öka.

Den svenska skogspolitiken bygger på de jämställda målen om produktion och miljö. I den växande cirkulära bioekonomin måste ett långsiktigt hållbart uttag av skogsråvara säkras för jobb och exportinkomster samtidigt som också biologisk mångfald och sociala värden säkerställs. Sveriges skogsbestånd ökar stadigt. Det är viktigt att fortsätta utveckla hänsynstagandet att kontinuerligt förbättra skötseln vid brukande av skogen och på ett sätt som både gynnar den biologiska mångfalden i skogen och nyttjande av skogens resurser som bättre motsvarar dess nettotillväxt.

Skogslandet Sverige ska ha en tydlig långsiktig politik för att främja skogsnäringen, stärka äganderätten samtidigt som vi skyddar känslig natur. I hela och inte bara i delar av landet.

Svenska skogar har byggt och kommer att fortsätta att bygga Sveriges välstånd.

 

 

Anna-Caren Sätherberg (S)

Kalle Olsson (S)