Motion till riksdagen
2021/22:1420
av Adnan Dibrani m.fl. (S)

Mål för sjukförsäkringen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av att Försäkringskassan samverkar med patientens läkare vid beslut gällande sjukpenning och andra ersättningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sjukförsäkringen ska ge ekonomisk trygghet vid sjukdom och ett effektivt stöd för att individen ska återfå arbetsförmågan och återgå i arbete. Det av riksdagen beslutade målet är att frånvaron från arbete på grund av sjukdom ska ligga på en långsiktigt stabil och låg nivå. Tillämpningen av regelverket ska vara enhetlig och rättssäker för indi­viden.

Försäkringskassan har ett fortsatt uppdrag att pressa ned sjukskrivningarna. Kon­sekvenserna av den politiska styrningen mot minskade sjuktal fortsätter att resultera i striktare bedömningar, ökade avslag och en större arbetsbörda för läkarkåren. Men framför allt berövas många människor med nedsatt arbetsförmåga möjligheten till kompensation för inkomstbortfall från sjukförsäkringen. Ett avslag på sjukpenning är inte bara en fråga om pengar. För samtidigt får du hela din verklighet förnekad av Försäkringskassan, en myndighet vars vision är att människor ska känna trygghet om livet tar en ny vändning.

Det finns stor tveksamhet om det verkligen är Försäkringskassan som ska se till att hålla sjuktalen nere. Och vad händer om människor inte blir friska i tid för att hålla sjukfrånvaron stabil och låg. Det finns dessutom i regleringsbrevet en tydlig uppmaning till Försäkringskassan att samverka med arbetsgivare, myndigheter och andra berörda för att stödja en återgång i arbete för den sjuke. Många av våra medmänniskor, sjukskrivna på grund av sjukdomar eller sina funktionsnedsättningar, har farit mycket illa i vårt samhälle de senaste 10–15 åren. Försäkringskassan ska inte kunna bortse från specialistläkares sjukskrivningar och personernas egna berättelser, då det är de som kan historien bakom det som hänt. Många sjukskrivna anses av Försäkringskassan plötsligt inte vara sjuka längre enligt deras bedömning. Allra svårast är det oftast för de med kognitiva skador, hjärnskador som inte syns. Försäkringskassan ska ju inte ifrågasätta sjukdomen, utan bedöma arbetsförmågan och om det finns möjlighet till egen försörj­ning eller inte. I dagens samhälle kan fler gå tillbaka till arbete med rehabilitering och rätt stöd och då ska man inte behöva ramla mellan stolarna hos t.ex. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

 

 

Adnan Dibrani (S)

 

Jennie Nilsson (S)

Hans Hoff (S)