Motion till riksdagen
2021/22:1409
av Fredrik Lundh Sammeli m.fl. (S)

Säkrare metoder och snabbare bedövningseffekt vid avlivning av djur


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga att verka för att medel avsätts till forskning eller utveckling av andra säkrare metoder för en snabbare bedövningseffekt vid avlivning av djur, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Avlivning av djur kan tyckas mycket obehaglig, även när denna sker med de metoder som anses mest skonsamma för djuret. Även om vi har kommit mycket långt i Sverige med djurskydd och utveckling av vår djurhållning så finns det fortfarande utvecklings­områden, inte minst för säkrare metoder och snabbare bedövningseffekt vid avlivning av exempelvis grisar.

Koldioxidbedövning är en bedövningsmetod som fortfarande är tillåten trots att kunskap om problemen med metoden har funnits länge och trots att djur enligt djur­skyddslagstiftningen, ska skonas från onödigt lidande och obehag vid slakt. EFSA, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, konstaterade redan år 2004 att koldioxidbedövning har allvarliga nackdelar ur ett djurskyddsperspektiv vid bedövning av grisar men fortfarande är det den metod som vanligtvis används.

Vad gäller en del av våra djur så använder vi andra bedövningsmetoder, och det finns såklart för- och nackdelar med alla tillvägagångssätt. Vad gäller metoderna, såsom bultpistol och elbedövning, så kräver dessa tillvägagångssätt exempelvis vanligen att djuren hanteras ett och ett, och därför måste separeras bort från sina artfränder i gruppen före bedövning, vilket är ett påtagligt stressmoment för flockdjur. Samtidigt som båda dessa metoder kräver en viss fixering. Samtidigt som exempelvis koldioxidbedövning som metod har den uppenbara fördelen att djuren kan hanteras i grupp ända fram till bedövningen, vilket gör att hanteringen av exempelvis grisarna blir mycket lugnare och tystare än om de måste särskiljas inför bedövningen. Fram till själva bedövnings­momentet är gasbedövningssystemen därför att föredra ur ett djurskyddsperspektiv.

Sverige borde dock kunna utveckla än säkrare metoder och snabbare bedövningar vid avlivning av djur genom forskning och ett utvecklingsarbete vid exempelvis Jordbruksverket som myndighet.

 

 

Fredrik Lundh Sammeli (S)

 

Emilia Töyrä (S)

Ida Karkiainen (S)

Linus Sköld (S)