Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över möjligheten att återinföra skattereduktion för fackföreningsavgifter och tillkännager detta för regeringen.
Den 1 januari 2002 infördes en skattereduktion för fackföreningsavgifter. Införandet motiverades med hänsyn till att arbetstagarorganisationer har en viktig samhällsfunktion och för att åstadkomma en skattemässig likabehandling av medlemsavgifter till en arbetstagar- respektive arbetsgivarorganisation. Arbetsgivarorganisationer skiljer mellan medlemsavgiften och serviceavgifter, och det är de senare som de hade haft avdragsrätt för. I SoU 2000:65 Avdragsrätt för fackföreningsavgiften, räknades fram vilken avdragsrätt/skattereduktion som skulle gälla för fackföreningsavgiften för att den skulle motsvara arbetsgivarnas avdragsrätt.
Skattereduktionen uppgick till 25 procent av den avgift som betalats in under kalenderåret, vilket ansågs motsvara den del av avgiften som gick till allmänt fackligt arbete. En nedre beloppsgräns på 400 kronor per år infördes för att undvika att skattereduktion gavs till medlemmar som betalade starkt reducerade avgifter. Skattereduktionen avskaffades den 1 januari 2007 av den då styrande Alliansregeringen.
Den första juli 2018 återinförde den S-ledda regeringen skattereduktion på fackföreningsavgifter. Det blev dock ett kort gästspel i skattepolitiken eftersom Moderaterna och Kristdemokraterna avskaffade den igen den 1 april 2019 i den budgetreservation som en riksdagsmajoritet släppte igenom och som allmänt kom att kallas servettskissen.
I budgetpropositionen 2022 föreslår regeringen att införa avdragsrätt för a-kasseavgiften. Regeringen anser att det långsiktigt ligger i samhällets intresse att underlätta och uppmuntra att fler är anslutna till en arbetslöshetskassa. Därför avser regeringen föreslå en skattelättnad för avgiften till a-kassan. På så sätt sänks kostnaden för att vara medlem. Reduktionen föreslås utformas på exakt samma sätt som den som tidigare gällt för fackföreningsavgiften och föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.
Medlemskap i a-kassan är förvisso viktigt både för samhället och den enskilde. Men argumenten om samhällsbetydelsen av hög organiseringsgrad i facket och likabehandling mellan arbetstagare och arbetsgivare är fortfarande lika giltiga när det gäller fackföreningsavgiften. Därför bör regeringen överväga att se över möjligheten att också återinföra skattereduktion för fackföreningsavgiften. Ännu en gång.
Linus Sköld (S) |
|
Emilia Töyrä (S) |
Ida Karkiainen (S) |
Fredrik Lundh Sammeli (S) |
|