Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att expandera kriminalvården i Norrbotten och tillkännager detta för regeringen.
I Norrbottens län finns i grunden en industritung arbetsmarknad. Skog, malm och el är stora basindustrier som dessutom står inför stora nyinvesteringar för att ställa om till fossilfrihet. Norrbotten skulle ha mycket att vinna på en mer diversifierad arbetsmarknad. Statliga arbetstillfällen kan spela en avgörande roll för detta. Att flytta statliga arbetstillfällen ut i landet ökar också förtroendet mellan medborgare och stat. Regeringen har omlokaliserat en myndighet till Luleå och Statens servicecenter har etablerat sig i flera nya kommuner de senaste åren.
Regeringen har tagit krafttag mot kriminaliteten. Straffen skärps och poliserna blir fler och får bättre verktyg. Det gör också att fler brottslingar än någonsin sitter bakom lås och bom. Fängelserna är överfulla. Så för att möta behovet av platser på anstalter behöver förtätning och utbyggnad ske men även nybyggnationer lär bli aktuellt.
Kriminalvården har funnits som verksamhet i Haparanda sedan 1800-talet. Organisationen är robust och personalen kompetent. Långa anor borgar för god acceptans för verksamheten i lokalsamhället och hög kompetens hos personalen är viktigt för en säker och trygg hantering. I Norrbotten expanderar fängelserna både i Haparanda och i Luleå. Förtätningen i Luleå sker med moduler och tillfälliga bygglov. I Norrbotten finns flera platser som skulle vara lämpliga för en större expansion och förutom de befintliga lägeskommunerna Haparanda och Luleå har även Älvsbyns kommun visat intresse sedan tidigare.
En större nyetablering av en säkerhetsklassad anstalt i Norrbotten skulle vara bra både för Kriminalvården och för Norrbottens arbetsmarknad.
Linus Sköld (S) |
|
Emilia Töyrä (S) |
Ida Karkiainen (S) |