Industrins gröna omställning innebär stora utmaningar men också stora möjligheter för vår kunskapsintensiva och högteknologiska industri. Etableringar och expansion kan skapa stora möjligheter för regional utveckling, tillväxt och konkurrenskraft samtidigt som vi får en stor positiv påverkan på den gröna omställningen i hela samhället. Men den omställning vi nu ser är utmanande på många sätt. Oavsett var etableringarna eller expansionen sker är det komplexa processer som innefattar mångfasetterade insatser på olika nivåer inom exempelvis kompetensförsörjning, infrastruktur och bostäder.
Regeringen tillsatte under 2020 en samordnare för samhällsomställning vid större företagsetableringar och företagsexpansioner i Norrbotten och Västerbotten, detta eftersom många större företagsetableringar och företagsexpansioner nu sker i Norrbottens och Västerbottens län vilket är mycket positivt för den regionen och för hela Sverige.
Regeringens beslut att utse en samordnare ligger helt rätt i tiden. Samordnaren ska fungera som en länk mellan berörda aktörer som kan bidra till att de insatser som görs på nationell, regional och lokal nivå är koordinerade och kompletterar varandra på ett ändamålsenligt sätt. Uppdraget ska fokusera på de områden där störst behov av samordning finns baserat på utmaningarna i respektive fall.
Behovet av samordnare finns i fler regioner i landet. I Dalarna blev det tydligt i tillståndsprocessen i fråga om en stor etablering. Det är framförallt de statliga aktörerna som inte har tillräcklig förmåga att samordna och samverka vilket gör att det blir onödigt långa handläggningstider och osäkerhet för företagen.
Regeringen bör överväga att utse samordnare för samhällsomställning i fler regioner.
Patrik Engström (S) |
|
Maria Strömkvist (S) |
Roza Güclü Hedin (S) |