Av de 20 värsta vägarna i Sverige finns 19 i landets norra regioner. En bra vägstandard är en förutsättning för tillgänglighet i områden där bilen ofta är det enda alternativet. Nedprioriteringar och otillräckliga resurser till vägarna ökar den avståndsproblematik som redan finns i gles- och landsbygden. Dåliga vägar ökar klyftan mellan stad och landsbygd.
Trafikredaktionen och P4 gjorde sommaren 2020 en granskning som visar att Västernorrland har sämst vägar, Västerbotten de spårigaste och Jämtland samt Norrbotten ligger långt över rikssnittet på 10 % undermåliga vägar. Detta visar tydligt att norra Sverige har de sämsta vägarna i landet. Totalt ligger 16 av de 20 sämsta riks- och länsvägarna norr om Dalälven. Likt den förra undersökningen är riksväg 90 den väg som har störst brister, en väg som går genom Västerbotten och Västernorrland. Av Europavägarna är det E45 som tveklöst är den väg som har sämst standard i undersökningen. Många av vägarna som till exempel E12, E4 mellan Skellefteå och Robertsfors och riksvägarna 99, 95, 365 och 370 trafikeras dessutom av mycket tung trafik och slits därav mycket hårt. Alla i Västerbotten är beroende av ett fungerande vägnät. Vi bor i en region där vi många gånger har långa pendlingsavstånd och inom inlands- och fjällområdena ser vi hur trafiken ökar kraftigt under vissa perioder. Det ställer höga krav på vägskicket i länet. Under coronapandemin har vi även sett ett ökat intresse för fjällturismen, vilket gör att behoven av välfungerande vägar ökat ytterligare. Besöks- och turistnäringen är otroligt värdefull och den ska vi värna.
Det ska vara möjligt att som västerbottning både arbetspendla och resa inom (och utanför) länet och företag ska ha möjlighet att skicka och ta emot varor på ett tryggt och säkert sätt.
Vi socialdemokrater ser vikten av att politiskt säkerställa att vi ger förutsättningar för människor att flytta hit, bo och verka i hela länet. Grunden kommer alltid vara att hela Västerbotten ska leva – då behöver vi ett välfungerande vägnät i hela länet.
Vi socialdemokrater kommer därför kämpa för vägförbättringar inom inlands- och fjällområdena för säkrare farbara vägar samt för vägförbättringar för inlandsorter som livnär sig på turism och som periodvis mångdubblar invånarantalet. Det är en förutsättning för ett levande län, från fjäll till kust.
Utöver försämrad tillgång till arbete, skola och servicefunktioner innebär dåliga vägar ökade driftskostnader och försämrad trafiksäkerhet för den enskilde. Försämrad tillgång till råvara och möjlighet att transportera denna minskar möjligheten för företag att växa och skapa nya jobb. Ett väl underhållet vägnät är därför nyckeln i vår ekonomi och bland våra viktigaste offentliga tillgångar.
Motormännens vägombud har granskat kvaliteten på 83 700 km av Sveriges statliga vägnät och kan presentera exklusiva siffror och kartor – län för län. Resultatet visar att 0,7 procent av det undersökta Europavägnätet, 0,5 procent av riksvägnätet och 1,1 procent av länsvägnätet är underkänt och håller så låg kvalitet att det är obehagligt att trafikera och kostsamt att reparera. Sämst och störst brister hittas i Västerbotten.
En fungerande infrastruktur är en förutsättning för tillväxt och utveckling i hela landet. Utöver ett välkommet tillskott från den historiskt omfattande infrastrukturpropositionen.
Därför är satsningar på infrastruktur med fokus på bland annat det finmaskiga vägnätet på landsbygden mycket viktiga. Regeringen bör därför beakta möjligheterna att öka vägunderhållet för att främja en hållbar regional utveckling och goda levnadsvillkor i hela Sveriges landsbygd.
Isak From (S) |
Helén Pettersson (S) |