Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att undersöka förutsättningarna för att statligt finansierade kulturinstitutioner bygger filialer i Järva och andra områden där det råder underskott på professionell kulturell verksamhet och tillkännager detta för regeringen.
Flytta Kungliga Operan till Husby och Historiska museet till Tensta – eller rättare sagt skapa filialer till dessa.
Jag vill se ett Sverige och ett Stockholm som håller ihop. Ofta när media och politiker talar om det område där jag bor, i en av Järvas stadsdelar, så kommer det upp om våldet och gäng. Politiker tävlar om att vara hårdast i retoriken mot gängen. Men sällan – eller alltför lite – talas det om de otroligt viktiga förebyggande åtgärder som behövs i samhället. Jag skriver en annan motion om just det – hur vi kan förhindra att fler föräldrar mister sina barn i våldet.
En annan fråga som är oerhört viktig för att Sverige och Stockholm ska hålla ihop är att folk ska ha incitament, vilja, att ta sig till olika områden i staden men även landet. Livet ska va gött att leva, och då måste vi skapa förutsättningar för det. En del i det handlar om att skapa attraktiva stadsdelar med ett jämlikt kulturutbud.
Jag är rätt övertygad om att det är fler Järvabor som varit på Östermalm än östermalmare som varit i Järva. Det är förståeligt för det finns få incitament för östermalmare att ta sig till vår del av stan. Men vi borde tänka större och jobba hårdare. I Järva finns det otroligt många kulturintresserade. Kungliga Operan borde få i uppdrag att se om det vore möjligt att starta filial i Husby. Tänk vad fint om grannarna i Husby och Rinkeby tillsammans med nyfikna östermalmare först kan äta middag på lokala restaurangen i Husby för att sedan gå och se på en lokal uppsättning av Aida.
Mycket av det svenska kulturarvet finns i Järva. Allt ifrån älvkvarnar (skålgropar), bronsåldersgravar, runstenar, gårdar från medeltiden och Spånga kyrka från 1140-talet till värdshus från 1600-talet. Hela Järvafältet är ett av de frön som sedan skulle bli vårt älskade Sverige. Därför är det extra intressant att låta Historiska museet öppna en filial i Järva. Varför inte på gamla Tensta gymnasium, som tyvärr ska säljas ut. Det är ett problem att samhället har retirerat från samhället. En återgång måste vara en del av lösningen för den problematik som finns idag i Järva.
Det är väldigt bra att Sida har etablerat sig nära Rinkeby och att polishuset kommit på plats. Statens närvaro är betydelsefull. Men nu behövs nästa steg – grädden på moset, apparna i mobilen – det finns många olika uttryck. De kulturella insatserna. Vi måste tillsammans göra detta för att fler ska se vilket attraktivt område Järvas stadsdelar är. I solidarisk anda ges det också i uppdrag att se över var annars i landet motsvarande satsningar också kan ske.
Det är sällan vi läser om saker i ”förorten” som är positiva. Om det ideella engagemanget, om civilsamhällets kraft att ge människor hopp och framtid. Om idrottsklubbarna och studieverksamheten. Det får på något sätt inte plats, det finns inte tillräckligt med medialt syre för att rapportera om det. Så växer en ensidig bild fram, vilket såklart är hela meningen med retoriken, eftersom det då blir enklare att få stöd för sina hårdare tag, oavsett om all forskning visar att lösningarna är mer komplexa än så.
När såg du senast ett förslag som berör ”förorten” och som andas positivitet och framtidsanda? Som ser att de människor som bor där inte är annorlunda än alla andra som bor i Stockholm. Som vill ha samma saker för sig själva och sina barn som alla andra. Det är dags för tro och framtidshopp.
Anders Österberg (S) |
|