Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ökad polisiär närvaro och tillkännager detta för regeringen.
För oss socialdemokrater är trygghet en viktig och bärande hörnsten i samhällsbyggandet. Tryggheten på gator och torg är grundläggande för ett samhälle som bygger på jämlikhet och frihet för var och en. Det är när tron på framtiden går förlorad som gängen och våldet blir ett alternativ. Om staten inte tar sitt ansvar för tryggheten så kommer den istället delvis hanteras genom privata lösningar. Men trygghet får aldrig bli en fråga om individers resurser och ekonomiska tillgångar i stället för en fråga om behov. Gemensamma utmaningar ska vi lösa tillsammans, så att tryggheten garanteras för alla. Brottsligheten utgör i grunden ett hot mot hela det demokratiska samhället och ska bekämpas med alla medel. Därför ska vi bekämpa brotten, men också brottens orsaker.
Brottsligheten har över tid gått både upp och ned, men framförallt har den förändrats. De senaste åren är det framförallt den eskalerande organiserade gängkriminaliteten och de våldsbrott som följer i dess spår som har skapat en större otrygghet.
Just nu genomförs en historisk satsning på polisen. Regeringens mål är att antalet polisanställda ska ha ökat med 10 000 till 2024, och målet är på god väg att uppfyllas. Polisutbildningen har byggts ut kraftigt och antagningen till utbildningen har under de senaste åren mer än fördubblats. Det är såklart både nödvändigt och välkommet, men vi bekymras samtidigt över signalerna om att resurserna tenderar att fastna regionalt och nationellt medan behoven är som störst längst ut i organisationen. I takt med att polisen får tillskott behöver de också tryckas ut lokalt i yttre tjänst. Det måste synas och märkas på gator och torg att antalet poliser blir fler. Inte minst i utsatta områden.
Teresa Carvalho (S) |
|
Eva Lindh (S) |
Johan Andersson (S) |
Johan Löfstrand (S) |
Mattias Ottosson (S) |