Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genomföra en bred översyn kring hur kringskuret det kommunala självstyret blivit och hur det kan motverkas samt tillkännager detta för regeringen.
Det kommunala självstyret är i Sverige på pappret starkt. Regeringsformens första paragraf stadgar bland annat att den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse.
Detta har som följd att när vi stiftar lag och utfärdar regeringsbeslut i det här landet har vi att förhålla oss till att vi inte ska kringskära det kommunala självstyret. I praktiken minskar dock förutsättningarna för kommunerna, deras invånare och deras valda ombud att fritt råda över hur kommunerna ska styras och utvecklas alltmer. Det kommunala självstyret kringskärs av riktlinjer, regler och förordningar som spikar ihop en allt snävare ram kring vilka beslut som är möjliga att fatta och hur man kan bedriva den verksamhet som kommunen är ålagd att utföra.
Regeringsformen stadgar också att all offentlig makt utgår från folket. Det är en viktig demokratisk princip. Det här innebär dock att folket har delegerat den makten, och det är också viktigt att man har en faktisk möjlighet att påverka de beslutsfattare vi valt att delegera den till. Det låter sig självklart enklare göras gentemot en ledamot i kommunfullmäktige som man känner och bor nära, snarare än mot en mindre skara riksdagsledamöter eller europaparlamentariker som utför sitt uppdrag någon annanstans.
Det är därför hög tid att vi i det här landet genomför en bred översyn av hur det kommunala självstyret har kringskurits och hur man kan stärka det där det är möjligt och säkra det för framtiden.
Magnus Ek (C) |
|